Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Srbiji
  • 10.08.2022. 10:55

Poljoprivrednici blokirali dio Novog Sada, ne ispune li se zahtjevi - idu za Beograd

Srpski poljoprivrednici razgovarali su i s tamošnjim ministrom poljoprivrede, ali kažu, konkretnog dogovora nema. Prosvjedi se nastavljaju.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 373
  • 189
  • 0

Nakon jučerašnjih razgovora poljoprivrednika Vojvodine i tamošnjeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, radikalizirani su prosvjedi u Novom Sadu. Blokiran je put od zgrade Vlade Vojvodine do mosta. Proizvođači su čekali pismenu garanciju ispunjenja traženih zahtjeva.

"Dobili smo, ali na našu žalost, ništa konkretizirano nije. Pojedinih točki koje su nam izuzetno bitne, nisu se dotakli, a jesu nekih totalno nebitnih stvari. Nema nikakve garancije. Prosvjedi su nastavljeni. Blokiran je dio Novog Sada, centra, od mosta do Izvršenog vijeća. Sad rješavamo što ćemo dalje", kaže Đorđe Grujić za Agroklub.

Nedimović je jučer (9.8.) najavio sastanak proizvođača s premijerkom Anom Brnabić, donošenje Zakona o profesionalnom poljoprivredniku, kojim bi, navodno, bila riješena većina zahtjeva poljoprivrednika, kao i da će razgovarati s predsjednikom pokrajinske Vlade Igorom Mirovićem o problemu naplate naknade za odvodnjavanje.

Također, rekao je da će država platiti "skladištenje suncokreta dok ne bude bolja cijena".

Kako nam je objasnio Grujić, pitanje suncokreta je samo "jedna točka jednog zahtjeva" i da su oni ovdje došli zbog zahtjeva na nivou cijele poljoprivrede.

Poljoprivrednici "Stiga" čekaju ispunjenje svojih zahtjeva

Jučer su prosvjedovali i poljoprivrednici Braničevskog okruga u organizaciji Udruženja "Stig", čiji je osnovni zahtjev bila cijena suncokreta.

Krenuo prosvjed poljoprivrednika u Srbiji - umorni smo od sastanaka i pregovora

"Dolazili su iz Ministarstva više puta tijekom dana, budući da se nismo htjeli maknuti. Mi smo tražili da se ukine zabrana izvoza rafiniranog ulja i da se podigne cijena za građanstvo sa 196 na 250 dinara (s 12,55 na 16 kn)- ovo još uvijek nije potvrđeno, ali sigurno će nešto ići 'gore'.

Za cijenu suncokreta možemo pregovarati s uljarama, to će se dogoditi u četvrtak (11.8.) najverojatnije. Dosad su uljare imale izgovor: zabrana izvoza, ograničenje cijena - evo, sad ne postoji više taj argument", kaže Nedeljko Savić iz Udruženja dodajući da su sinoć zablokirali "doslovno cijelu Istočnu Srbiju".

Jučerašnja blokada u Požarevcu

"Sljedeće što ćemo učiniti, ako se naši zahtjevi ne ispune, je da ćemo ići autima i autobusima za Beograd, to je sigurno!", kaže Savić i dodaje da neće više ovako "maltretirati" svoje sugrađane.

Za sada su prosvjedi u Požarevcu prekinuti, do sutra (11.8.) kada je i zasjedanje Vlade, a proizvođači ostaju dosljedni svojim zahtjevima.


Tagovi

Prosvjed Cijena suncokreta Prosvjedi u Srbiji Ministar Branislav Nedimović


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]