Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 10.12.2008.

Poljoprivredni proračun

  • 383
  • 19
  • 0

Hrvatska poljoprivreda iduće će godine na raspolaganju imati oko 200 milijuna kuna više u proračunu nego ove godine, pri čemu će najveći dobitnici poljoprivrednog proračuna biti ribari kojima su povećana gotovo sva dosadašnja davanja, a otvorene su i neke nove stavkeu proračunu.

Prvi će put za ribare biti pokrenut i novi operativni program vrijedan više od 20 milijuna kuna. Zbog približavanja EU i jačanja pregovaračke pozicije, poljoprivredni proračun će sve više novca idućih godina usmjeravati prema ruralnom razvoju, a smanjivati direktne poticaje. Tako će se na selo iduće godine usmjeriti gotovo milijardu kuna, odnosno oko 300 milijuna kuna više nego lani.

Poljoprivredni proračun sve više usmjeravamo na investicije u poljoprivredi, tvrdi ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, te dodaje da su zbog tog razloga svi dosadašnji operativni programi, poput podizanja trajnih nasada u voćarstvu, prebačeni u stavku kapitalnih ulaganja.

Od ukupno 4,73 mil. kuna, koliko će iznositi Pankretićev budžet, čak 2,5 milijarde isplatit će se za direktne potpore.

Taj je iznos ipak smanjen u odnosu na prethodnu godinu, i to za više od 300 milijuna kuna, pri čemu će se najviše uštedjeti na intervencijama na tržište za koje je izdvojeno tek 80 milijuna kuna. Veliki dio sredstava izdvojit će se za ustrojavanje Poljoprivredne komore, SAPARD agencije i Agencije za poljoprivredno zemljište, što će koštati 19 mil.kuna.


Izvori

Jutarnji list