AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Poljoprivredna komora jača poslodavce

Poljoprivredna komora jača poslodavce

Geopa organizacija

Poljoprivredna komora jača poslodavce

Datum: 24.12.2016. 16:30

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Hrvatska poljoprivredna komora od 2017. godine službeno postaje punopravnom članicom Geopa organizacije.

Hrvatska poljoprivredna komora od 2017. godine službeno postaje punopravnom članicom Geopa organizacije.

Geopa je udruženje profesionalnih poljoprivrednih poslodavaca unutar Europske unije, a osnovana je 1993. godine. Glavni zadatak Geopa organizacije je zastupanje poljoprivrednih poslodavaca u tijelima Europske unije.

Kreiranje Zajedničke poljoprivredne politike ZPP

Punopravno članstvo u Geopa organizaciji omogućit će poljoprivrednim poslodavcima pravovremenu informaciju, zastupanje interesa pred tijelima EU te razmjenu iskustava kako bi se što bolje pripremili za ovo i za nadolazeće razdoblje u okviru ZPP-a.

Nakon uspješne suradnje s Copa-Cogeca organizacijom, izbor Komore u Geopa organizaciju članice su donijele jednoglasno. Odluka je donijela potvrdu važnosti Komore na EU razini.

Prisutnost Komore u više od 40 sektorskih odbora Copa-Cogeca te gotovo 30 odbora u Komisiji itekako će se odraziti u tijeku pregovora za novi ZPP nakon 2020. Prvi sastanci oko novog ZPP-a započeli su u prosincu, 2016. godine.

Jačanje pozicije poslodavaca u poljoprivredi

U razdoblju do 2019. gotovo svi pravni akti morat će biti spremni, što uključuje i podjelu financijske omotnice. Članstvo u Geopa organizaciji će svakako ojačati poziciju naših poslodavaca u poljoprivredi, posebice u dijelu dobivanja pravovremene informacije koja je potrebna kako bi se moglo djelovati na vrijeme.

Inicijatori sezonskog zapošljavanja

Također, važno je napomenuti kako je Komora, zahvaljujući dosadašnjoj suradnji s Geopa organizacijom, bila inicijator sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi i turizmu. Za podlogu Zakona o poticanju zapošljavanja Komora se konzultirala s članicama Geopa organizacije, ponajviše Francuskom komorom.

Također, na nacionalnoj razini Komora je sudjelovala u izradi Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja, a trenutno je članica Povjerenstva za praćenje provedbe Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2017. godine.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Broj pregleda članka: 1725; Uspješnost članka: 101.25

Tagovi: Hrvatska poljoprivredna komora, HPK, GEOPA

Ključne riječi članka: poljoprivredna, komora, jaca, poslodavce, geopa, zapošljavanja, komora, poslodavaca, godine, poljoprivredi, komore, politike, organizacije, geopa organizacije, aktivne politike zapošljavanja, provedbu aktivne politike


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."