Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti
  • 19.01.2009.

Poljoprivredi još 144 milijuna kuna

Na dosadašnja tri natječaja Hrvatska je iskoristila 50 posto raspoloživog novca iz tog pretpristupnog europskog fonda

  • 586
  • 29
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka u četvrtom krugu natječaja za SAPARD, prvi pretpristupni fond Europske unije, ima na raspolaganju 144 milijuna kuna.
Dosadašnje iskustvo je pokazalo da malo kandidata, ponajprije veće tvrtke, ima sve potrebne uvjete za dobivanje novca iz SAPARD-a. Od toga je 75 posto novca osigurao EU, a 25 posto Hrvatska.
Podsjetimo, prvi novac iz SAPARD-a dobila je tvrtka Pipo iz Čakovca, koja je u vlasništvu Perutnine iz Ptuja, a na popisu korisnika SAPARD-a, oko 6,5 milijuna kuna, našla se i Agroproteinka iz Sesvetskoga Kraljevca.
Iskustva drugih zemalja pokazuju malu iskoristivost novca iz SAPARD-a u prvoj godini korištenja. Mnogi su čekali iskustva drugih korisnika pa tek onda krenuli izrađivati projektnu dokumentaciju, što je skup i dugotrajan posao. Zamjerka drugih zemalja je uglavnom bila loša informiranost o prednosti tog fonda kojeg će ove godine naslijediti IPARD, novi EU-ov fond za pomoć poljoprivredi, ribarstvu i infrastrukturnim objektima. Primjerice, Mađarska je iskoristila tek trećinu raspoloživog novca iz SAPARD-a, a Slovenije više od 70 posto. Hrvatska se, pak, nalazi na 50 posto rasploživih sredstava. Stoga uskoro kreću i edukacijski natječaji po županijama, u suradnji s HUP-om, unutar IPARD-a u okviru kojeg ima sedam mjera, a do 2012. godine odobreni iznos je 156,66 milijuna kuna.
Na prvom natječaju za SAPARD prije tri godine od 51 prijavljenog programa prošlo je samo njih pet. Na drugom natječaju već je prošlo 29 projekata, ukupno vrijednih 208,2 milijuna kuna, dok je vrijednost ugovorene potpore iznosila 87 milijuna kuna. Na trećem natječaju za SAPARD bilo je raspoloživo 143 milijuna kuna.
Glavne zamjerke odnose se na vrlo stroge kriterije za dobivanje bespovratnih sredstava iz Unijinih fondova, a koji se odnose na proizvodnju, osigurano tržište, detaljnu dokumentaciju, ali i podmirenje obveza prema državnom proračunu.

I država može imati vlasnički udio

Za projekt čiji je cilj povećanje proizvodnje, uz poslovni plan, mora se priložiti dokaz o osiguranju tržišta za siguran plasman proizvoda, što je teško osigurati. Posebni kriteriji se odnose na veliku poljoprivrednu proizvodnju za domaće uvjete. Tako bi korisnik sredstava SAPARD-a trebao imati najmanje 20 krava, a hrvatski prosjek je tri do pet krava. Nadalje, nužno je imati najmanje 100 krmača ili 10.000 nesilica, 1000 odojaka u tovu ili 5000 brojlera po turnusu. Osim toga, dopušteni troškovi ne uključuju PDV, a svi troškovi moraju poticati iz Hrvatske ili neke od zemalja EU-a. Hrvatska je pak izborila pravo da država može imati vlasnički udio u tvrtkama koje se natječu za novac iz SAPARD-a.

Autor: Marinko Petković


Tagovi

Poticaji Pravilnik Poljoprivreda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zeleno, što volim zeleno 🥰
Prekrasna pšenica, kao najfiniji tepih.
Godit će joj kiša koju najavljuju idućih dana.
Snimljeno u Osijeku i okolici Ernestinova.
#proljeće #MojaSlavonija