Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan hrvatskog turizma
  • 29.10.2021. 14:55

Poljoprivreda zajedno s turizmom čini direktni udio u BDP-u od oko 20 posto

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je sastanak s državnim tajnikom Ministarstva poljoprivrede Tugomirom Majdakom te predstavnicima turističkih tvrtki i prehrambeno-poljoprivredne industrije.

Foto: Maja Celing Celić
  • 264
  • 89
  • 0

U sklopu Dana hrvatskog turizma koje se slavi 28. listopada, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je sastanak s predstavnicima turističkog, prehrambenog i poljoprivrednog sektora, s ciljem daljnjeg povezivanja ovih industrija.

"Značaj turizma i poljoprivrede za Hrvatske je izniman, a o tome najbolje govori podatak kako ove industrije zajednički čine direktni udio u BDP-u od oko 20 posto, a indirektni i direktni utjecaj na BDP doseže i 30 posto", istaknula je u svom govoru te dodala kako će s obzirom na daljnju usmjerenost hrvatskog turizma na ekološku osviještenost i održivi razvoj, uloga domaće proizvodnje imat će sve veću ulogu u razvoju turizma.

Naglasila je i koliko je važna sinergija ovih dvaju industrija što je najviše vidljivo kroz mogućnosti razvoja ruralnog turizma i ruralnih sredina te mogućnosti plasiranja hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u turizmu. "Strategija Europske komisije je "Od polja do stola", a hrvatsko polje je naša poljoprivreda, a hrvatski stol naš turizam i moramo napraviti sve kako bismo to što bolje povezali", poručila je Brnjac.

U ime Ministarstva poljoprivrede na sastanku je sudjelovao državni tajnik Tugomir Majdak koji je naglasio kako je potrebno povećati obujam poljoprivredne proizvodnje te raditi na daljnjoj zaštiti i prepoznatljivosti hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kroz sustav “Dokazana kvaliteta” te EU oznake kvalitete.

"Samodostatnost poljoprivrednih proizvoda i plasman istih kroz turističku gastronomsku ponudu ciljevi su koje definira Strategija poljoprivrede RH do 2030. godine”, kazao je tom prilikom. 

Na sastanku su prisustvovali predstavnici nekih od najvećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj te predstavnici prehrambeno-poljoprivredne industrije poput Podravke, PIK Vrbovca, Vindije, Grupe Pivac, Fortenova, Cromaris, PPK Valpovo itd., kako bi se dodatno istaknule brojne prednosti povezivanja kroz suradnju poljoprivrednih i gastronomskih subjekata, a što dovodi do rasta prodaje proizvoda OPG-ova i turističkih usluga te do postavljanja provjerenih standarda kvalitete koji privlače goste.


Tagovi

Dani hrvatskog turizma Nikolina Brnjac Tugomir Majdak Sastanak BDP Poljoprivreda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas bez navodnjavanja ne možemo govoriti o ozbiljnijoj poljoprivrednoj proizvodnji. Izgradnja akumulacije u svrhu navodnjavanja je velika investicija, ali ima niz prednosti. Više detalja su nam otkrili Siniša Hrgović, dipl.ing.agr, Adam D... Više [+]