Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 19.05.2016. 08:30

Poljoprivreda koja štiti prirodu

Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. temelji se na šest prioriteta koje je propisala Europska komisija.

Foto: JolienBraakman/pixabay.com
  • 1.304
  • 152
  • 0

Hrvatska, kao i svaka druga država članica EU-a, ima vlastiti program ruralnog razvoja. Cilj ovog programa je povećati konkurentnost hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prehrambeno-prerađivačke industrije, te općenito unaprijediti životne i radne uvjete u ruralnim područjima.

Lokalna akcijska grupa LAG 5 piše kako se Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. temelji na šest prioriteta koje je propisala Europska komisija. Prioritet br. 4 odnosi se na "obnavljanje, očuvanje i poboljšanje ekosustava povezanih s poljoprivredom i šumarstvom".

Unutar ovog prioriteta postoje tri takozvana fokus područja. Prvo od njih, fokus područje 4A, čiji je naziv "Obnova, očuvanje i povečanje bioraznolikosti, uključujući područja mreže Natura 2000 i područja s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima, te poljoprivredu velike prirodne vrijednosti, kao i stanje europskih krajobraza", odnosi se upravo na očuvanje prirode.

Podizanje svijesti o očuvanju prirode

Poljoprivreda je, s motrišta očuvanja prirode, jedna od najvažnijih ljudskih djelatnosti. Način gospodarenja u poljoprivredi izravno utječe na stanje prirode. Poljoprivreda uvelike određuje društvene odnose u ruralnim područjima: obrasce ponašanja, vrijednosti, običaje, vjerovanja. Osim "hrane", poljoprivreda isto tako "proizvodi", to jest, negativno ili pozitivno utječe na cjelokupnu prirodu i okoliš: bioraznolikost, tlo, vodu, zrak i klimu. Ovo je od izuzetne važnosti jer stanje prirode i okoliša uvelike utječe na naše zdravlje i dobrobit, uključujuci i gospodarski prosperitet.

Na koji način se potiče suradnja i podiže svijest i znanje o očuvanju prirode i okoliša možete pronaći u priručniku koji se nalazi u dokumentu ispod teksta.

Foto: JolienBraakman/pixabay.com


Dokumenti


Tagovi

Program ruralnog razvoja Očuvanje prirode Konkurentnost Natura 2000 Bioraznolikost


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]