Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza vode
  • 17.09.2023. 15:00

Poljoprivreda je ključ rješenja za globalnu krizu vode i prehrambenu sigurnost

Poljoprivreda je odgovorna za više od 70 posto globalne upotrebe slatke vode, a njezina dostupnost za proizvodnju hrane je u velikoj mjeri ugrožena smanjenjem resursa, klimatskim promjenama i upotrebom za druge svrhe

Foto: Depositphoto/modfos
  • 226
  • 25
  • 0

Govoreći na 18. Svjetskom kongresu o vodama u Pekingu, u Kini, Maria Helena Samedo, zamjenica generalnog direktora Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO, je rekla da poljoprivreda može pomoći u očuvanju svjetskih vodnih resursa koji su značajno pod stresom i osigurati da ih imamo dovoljno za jelo i piće.

Ugrožena dostupnost za proizvodnju hrane

Navela je da povećanjem efikasnosti, smanjenjem negativnih utjecaja i ponovnom upotrebom otpadnih voda, poljoprivreda drži rješenje za globalnu krizu te ima ključnu ulogu postizanja globalne prehrambene i sigurnosti vode, odnosno ciljeva Agende za održivi razvoj 2030.

Naime, poljoprivreda je odgovorna za više od 70 posto globalne upotrebe slatke vode, a njezina dostupnost za proizvodnju hrane je u velikoj mjeri ugrožena smanjenjem resursa, klimatskim promjenama i upotrebom za druge svrhe.

Koji su ciljevi?

Samedo je navela niz inicijativa koje FAO poduzima kao dio svog programa. Neki od njih se fokusiraju na integrirane vodne resurse za poljoprivredu i prehrambenu sigurnost, globalni dijalog o njezinom posjedu, a da bi se istražilo kako prepoznati neformalne i uobičajene korisnike te na pravičniji i precizniji način obračunala potrošnja

Tu su i nacionalne mape vodnih tokova, što bi bila podrška zemljama članicama u razvoju, globalna procjena potreba i potencijala za navodnjavanjem, ali i globalna procjena utjecaja poplava na poljoprivredu i ruralna područja te drugi ciljevi.

Prema Samedi, rješenja zasnovana na ekosustavima i održivom upravljanju prirodnim resursima ključni su za zaštitu kvalitete vode. Za sve je ovo, navodi, potreban okvir suradnje između vlada, međunarodnih organizacija, akademske zajednice, istraživačkih institucija, lokalnih zajednica i privatnog sektora. 


Tagovi

FAO Voda Svjetski kongres vode Proizvodnja hrane Dostupnost vode za piće Prehrambena sigurnost Voda i poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Završilo je razdoblje nominacija za #RuralFoto. Ukupno je na izbor pristiglo više od 1.200 #fotografija. Uskoro više!