Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU svemirska politika
  • 27.11.2016. 13:30

Poljoprivreda iz svemira

Zašto je razvoj "svemirskih aplikacija" važan za poljoprivrednike?

Foto: eandt.theiet.org
  • 1.889
  • 182
  • 0

Nova politika EU Svemirske komisije u fokusu ima poboljšanje svakodnevnog života Europljana i povećanje EU konkurentnosti.

EU svemirski program već pruža usluge milijunima ljudi. Europska svemirska industrija snažna je i kompetitivna i stvara poslove za poduzetnike, navode iz Bruxellesa. Na pomolu je novi prijedlog koji će omogućiti vodstvo Europe kako kažu, i u svemiru.

Potpredsjednik svemirske agencije Maroš Šefčovič rekao je kako je EU ključni igrač u svemirskoj politici. "Želimo stvoriti rast u sektorima nadzora klimatskih promjena, prirodnih katastrofa ekonomije."

Elżbieta Bieńkowska, komisionar za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i SME rekla je kako svemirski-bazirane aplikacije pomažu napredak naših života i industrije te ekonomije. Svemir je ključni faktor u ekonomiji EU. No treba više investicija iz javnog i privatnog sektora.

Kako potaknuti investicije u svemiru?

EU svemirski programi već pružaju usluge koje su nezamjenjive u našim životima. Podaci iz svemira koriste se u mobilnim uređajima, automobilima, zaštiti, nadzoru klimatskih promjena i prirodnih katastrofa i njihovom predviđanju.

Najbolje od svemira za EU ekonomiju

Komisija će promovirati upotrebu programa Galileo u mobilnim uređajima i poboljšati povezanost u udaljenim područjima.To će olakšati inovativnim kompanijama razvoja start-upova kako bi svemirske podatke pretvorili u aplikacije.

Kompetitivan EU sektor i poticanje svemirskih poduzetnika

Europski svemirski sektor treba investicije pa će stoga tvrtke orijentirane u tom smjeru u okviru programa EU komisije dobiti poticaj. EU će u sljedećih 10-15 godina lansirati više od 30 satelita u orbitu u svrhu širenja programa Galileo i Kopernik. To je prilika za EU tvrtke da postanu konkurentne na svjetskom tržištu.

Kopernik pomaže poljoprivrednicima

EU će investirati 12 milijardi eura u periodu 2014-2020 kako bi došlo do razvoja svemirskih projekata. Kopernik je vodeći program koji sakuplja podatke iz svemira, spašava živote na moru, pomaže u spašavanju života tijekom prirodnih katastrofa - poplava, potresa, požara te pomaže poljoprivrednicima u upravljanju farmama.

Veliki broj inovativnih start-upova već koriste satelitske podatke kako bi omogućili proizvođačima efektivniji monitoring polja.

Foto: eandt.theiet.org


Tagovi

Svemir Poljoprivreda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]