Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU svemirska politika
  • 27.11.2016. 13:30

Poljoprivreda iz svemira

Zašto je razvoj "svemirskih aplikacija" važan za poljoprivrednike?

Foto: eandt.theiet.org
  • 1.879
  • 182
  • 0

Nova politika EU Svemirske komisije u fokusu ima poboljšanje svakodnevnog života Europljana i povećanje EU konkurentnosti.

EU svemirski program već pruža usluge milijunima ljudi. Europska svemirska industrija snažna je i kompetitivna i stvara poslove za poduzetnike, navode iz Bruxellesa. Na pomolu je novi prijedlog koji će omogućiti vodstvo Europe kako kažu, i u svemiru.

Potpredsjednik svemirske agencije Maroš Šefčovič rekao je kako je EU ključni igrač u svemirskoj politici. "Želimo stvoriti rast u sektorima nadzora klimatskih promjena, prirodnih katastrofa ekonomije."

Elżbieta Bieńkowska, komisionar za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i SME rekla je kako svemirski-bazirane aplikacije pomažu napredak naših života i industrije te ekonomije. Svemir je ključni faktor u ekonomiji EU. No treba više investicija iz javnog i privatnog sektora.

Kako potaknuti investicije u svemiru?

EU svemirski programi već pružaju usluge koje su nezamjenjive u našim životima. Podaci iz svemira koriste se u mobilnim uređajima, automobilima, zaštiti, nadzoru klimatskih promjena i prirodnih katastrofa i njihovom predviđanju.

Najbolje od svemira za EU ekonomiju

Komisija će promovirati upotrebu programa Galileo u mobilnim uređajima i poboljšati povezanost u udaljenim područjima.To će olakšati inovativnim kompanijama razvoja start-upova kako bi svemirske podatke pretvorili u aplikacije.

Kompetitivan EU sektor i poticanje svemirskih poduzetnika

Europski svemirski sektor treba investicije pa će stoga tvrtke orijentirane u tom smjeru u okviru programa EU komisije dobiti poticaj. EU će u sljedećih 10-15 godina lansirati više od 30 satelita u orbitu u svrhu širenja programa Galileo i Kopernik. To je prilika za EU tvrtke da postanu konkurentne na svjetskom tržištu.

Kopernik pomaže poljoprivrednicima

EU će investirati 12 milijardi eura u periodu 2014-2020 kako bi došlo do razvoja svemirskih projekata. Kopernik je vodeći program koji sakuplja podatke iz svemira, spašava živote na moru, pomaže u spašavanju života tijekom prirodnih katastrofa - poplava, potresa, požara te pomaže poljoprivrednicima u upravljanju farmama.

Veliki broj inovativnih start-upova već koriste satelitske podatke kako bi omogućili proizvođačima efektivniji monitoring polja.

Foto: eandt.theiet.org


Tagovi

Svemir Poljoprivreda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Potpisani ugovori s poljoprivrednicima