• Projekt Grow
  • 26.01.2021. 07:30

Poljoprivreda i umjetnost: Osvijetlio polje poriluka LED svjetlima

Nizozemski umjetnik Daan Roosegaarde eksperimentira s umjetnim svjetlom u poljodjelstvu jer smanjuju upotrebu pesticida?

Foto: Depositphotos/fPantherMediaSeller (ilustracija)
  • 556
  • 57
  • 0

Sve što raste u prirodi je samo po sebi umjetnost, složit će se svatko tko je ikada vidio rosu na listu pšenice obasjanu proljetnim suncem. 

Slično je sa svakom biljkom, ma i golom crnom brazdom ili zlatnim strništem. 

Novu dimenziju ljepote onome čega svakodnevno možda nismo niti svjesni dao je nizozemski umjetnik Daan Roosegaarde koji je crvenom, plavom i ultraljubičastom LED rasvjetom osvijetlio ni manje ni više nego polje poriluka na maloj farmi u blizini grada Lelystada. 

Dio je to njegovog najnovijeg projekta naziva Grow kojime je htio dati homage poljoprivrednicima i potaknuti ih na eksperimentiranje s umjetnim svjetlom u poljodjelstvu na otvorenom, piše Reuters

Ovaj je umjetnik na neki način inspiriran i slikarima iz 16. i 17. stoljeća koji su bili opsjednuti nizozemskim nebom, oblacima i svjetlošću. "Osjećam se kao dio tradicije onih koji su slikali na platnu", kaže dodajući da je njegovo platno 20.000 m2 polja poriluka.

Ova se vrsta specijalizirane rasvjete sve više koristi u vertikalnom uzgoju bilja, na zatvorenom, no Roosegaarde u njemu vidi potencijal i za uzgoj na otvorenom. 

Smanjuje upotrebu pesticida?

LED napajan solarnim baterijama, uglavnom povećavaju svjetlost koju biljke dobivaju danju. No, ovim se projektom želi ispitati bi li kratkotrajno izlaganje nekim valnim duljinama ultraljubičastog moglo smanjiti potrebu za pesticidima.

Naime, prof. dr. Jason Wargent, glavni znanstveni suradnik u ovom projektu i stručnjak za biljnu fotobiologiju kaže kako je "Grow" podržan znanstvenim istraživanjima koja pokazuju da specifična svjetlost poput ove može poboljšati rast i smanjiti upotrebu pesticida do 50%. 

Ova je farma, odnosno izložba, trebala biti otvorena za posjetitelje, no s obzirom na pandemiju Covid-19, njoj se može pristupiti tek na internetskoj stranici projekta. No, umjetnikov cilj je "održati" ju u 40 različitih zemalja svijeta gdje bi svaka instalacija prikazivala lokalnu, odnosno nacionalnu biljnu kulturu. 

Kako izgleda polje poriluka osvijetljeno LED svjetlima, pogledajte u videu: 


Tagovi

Daan Roosegaarde Projekt Grow Polje poriluka LED svjetlost Pesticidi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica Agrokluba. Hobi vrtlarica, zaljubljena u prirodu.