Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 08.06.2018. 18:00

Poljaci postižu zavidne rezultate u stočarstvu, ovaj tjedan iskustva prenose Hrvatima

Čak 30 predstavnika poljske poljoprivredne pokrajine Pomeranije, kroz tjedan dana obilazi kontinentalnu, gorsku i istarsku regiju gdje će se susresti s našim poljoprivrednim proizvođačima, tvrtkama i OPG-ovima, kažu iz Hrvatske poljoprivredne komore.  

Foto: HPK
  • 251
  • 17
  • 0

U studijski posjet Hrvatskoj stigla je grupa poljskih predstavnika poljoprivredne komore pokrajine Pomeranije, sjeverne poljske pokrajine koja zauzima gotovo 18.300 km2 te broji oko 2 milijuna stanovnika. Čak 30 predstavnika ove najsjevernije poljske pokrajine, koja čini jednu šesnaestinu Poljske, kroz tjedan dana obilazi kontinentalnu, gorsku i istarsku regiju gdje će se susresti s našim poljoprivrednim proizvođačima, tvrtkama i OPG-ovima, navodi se u priopćenju Hrvatske poljoprivredne komore.  

"Od 2004. godina kada je Poljska postala punopravna članica EU, ali i prije toga, poljski poljoprivrednici odlazili su na studijska putovanja u Francuski, Njemačku, Austriju kako bi učili iz primjera susjednih zemalja u okruženju i usvojili najbolje prakse u svojoj državi. Poljaci jako dobro iskorištavaju sredstva iz Europske unije a upravo su im ti posjeti dali temelj da se što prije snađu u novoj sredini koja ih je čekala ulaskom u EU.  

Problem nedostatka radne snage

Prosjek poljoprivrednog zemljišta iznosi 19,2 ha a primarna proizvodnja te regije su ratarske kulture: pšenica, repa i šećerna repa a od stočarske proizvodnje dominira govedarstvo te farme broje prosječno oko 1.000 grla stoke. Istaknuli su kako se suočavaju s problemom nedostatka radne snage; poljoprivredna gospodarstva se šire i poljoprivrednici povećavaju svoju proizvodnju, no na farmama nema tko raditi", navodi predsjednik HPK Mladen Jakopović

Prvog dana njihovog službenog posjeta održana je mini-konferencija u Zagrebu, a najviše je interesa izazvala njihova stočarska proizvodnja (govedarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo) u kojoj Poljaci itekako prednjače te zadnjih nekoliko godina postižu zavidne rezultate i porast proizvodnje. Razmjena iskustava dviju država bila je na obostranu korist te su naši i njihovi proizvođači razmijenili kontakte s ciljem daljnjeg povezivanja. 

"Korisno je bilo čuti kako poljoprivredna komora kod njih funkcionira budući da smo i sami u procesu kreiranja našeg sustava te su pozitivni primjeri iz uspješnih država itekako korisni i ohrabrujući.

Hrvatska ima veliki potencijal razvoja poljoprivrede

Osim savjetodavnih usluga koje pružaju članovima komore, svojim članovima daju i besplatna pravna savjetovanja, pomažu im prilikom prijavljivanja na projekte, sudjeluju pri procjeni šteta od elementarnih nepogoda te šteta nastalih zbog divljači te su aktivno uključeni u promociju njihovih poljoprivrednih proizvoda", zaključio je Jakopović dodajući da su putujući kroz Hrvatsku i upoznavajući se sa situacijom 'na terenu', Poljaci istaknuli velik potencijal u širenju naše proizvodnje i povećanje konkurentnosti, budući da su resursi kojima naša zemlja raspolaže veliki i visoko vrijedni.

Na kraju sastanka, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore te predsjednik poljoprivredne komore pokrajine Pomeranije Zenon Bistram, potpisali su stajalište o suradnji kako bi se dalje povezivali s ciljem pridonošenja razvoja ruralnih područja Poljske i Hrvatske.


Tagovi

HPK Poljska Suradnja Posjet


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).