Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Model udruživanja
  • 28.06.2017. 16:30

Poljaci imaju rješenje za tržište i prodaju

Funkcioniranje poljoprivrednika u obliku grupe proizvođača i proizvođačkih organizacija sve je veća ekonomska nužnost.

Foto: bigstockphoto.com, Murika
  • 2.697
  • 233
  • 0

Da udruživanje poljoprivrednike čini jačima, svjedoče i grupe proizvođača te proizvođačke organizacije koje su kao krovne organizacije većinom marketinške zadruge, dok kod nas mogu biti i neko drugo pravno tijelo, kao npr. d.o.o.

Poljska kao primjer uzornog modela udruživanja

Pravi primjer uzornog modela udruživanja je u Poljskoj - a nastao je ne tako davne 2003./2004. godine, zahvaljujući čemu su, od studenoga 2009. proizvođačke grupe kao i organizacije usklađene s pravilima EU. Naravno, baš kao i svaki drugi početak, tako je i taj bio težak, jer dolazilo je, ponajprije, do otpora od strane poljoprivrednika prema udruživanju. No, kada su shvatili da im je to spas, a na kraju i do zahvalnosti te koristi.

Od pet do 20 članova ostvaruju prihode od 50.000 eura

Upravo stoga, pri tome je bitno naglasiti da tamošnje grupe proizvođača broje minimalno pet članova, a čini ih prosječno 20, zahvaljujući čemu se diče godišnjim prometom od 50.000 eura, dok se organizacije proizvođača hvale s minimalno pet, a broje prosječno 50 gospodarstvenika zbog čega godišnje ostvaruju promet od minimalno 100.000 eura.

Poljska danas ima 7.423 udruženih proizvođača, a očekuje i porast

Sljedeći mudre savjete struke, Poljska je danas dogurala do 7.423 proizvođača udruženih u grupu proizvođača i proizvođačku organizaciju, a s obzirom na to da je na snazi Mjera "Osnivanje grupa proizvođača i organizacija proizvođača 2014.-2020." očekuje i znatni porast.

295 mađarskih udruženih poljoprivrednika doguralo do godišnjeg prihoda od 46 mln. kn

Slično je stanje i u Mađarskoj koja dobiva sredstva za razvoj i povećanje proizvodnje, zahvaljujući čemu se danas ponosi s 35 proizvođačkih grupa i 43 proizvođačke organizacije od koje najveća obrađuje oko 3.300 ha s 295 članova, zbog čega se može pohvaliti s godišnjom proizvodnjom od 15.000 t voća i povrća, te godišnjim prihodom od 46 mln. kn.

Španjolska ima 234 zadruge koje čini preko 40.000 proizvođača

Nastavno na to, a svjesna da udruživanje poljoprivrednike čini jačima, shvatila je i Španjolska koja danas ima 234 zadruge koje čini preko 40.000 proizvođača, pa se pitamo, hoće li trend udruživanja nastaviti i Republika Hrvatska s ciljem odgovora na sve veće potrebe proizvođača poljoprivrednih proizvoda koji teže povećanju konkurentnosti i stabilizaciji prodaje domaćih proizvoda, kao i povećanju isplativosti poljoprivredne proizvodnje, mogućnostima izravne suradnje s dobavljačima i kupcima, te boljom tržišnom pozicijom.

Funkcioniranje u obliku proizvođačkih organizacija sve je veća ekonomska nužnost

Funkcioniranje u obliku grupe proizvođača i organizacija proizvođača sve je veća ekonomska nužnost domaćih poljoprivrednika koji bi tako mogli zajednički iskoristiti svoje resurse, potom ih isto tako skladištiti, sortirati, pakirati, prevoziti i prodavati krajnjim kupcima. Osim navedenih pogodnosti, naši bi se gospodarstvenici usrećili i s bespovratnom pomoći od strane Europske unije, kao i bespovratnoj pomoći od države, jer im se može dodijeliti potpora iz državnog proračuna Republike Hrvatske ili iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Foto: bigstockphoto.com, Murika


Tagovi

Proizvođačke organizacije Grupe proizvođača Udruživanje poljoprivrednika Poljska poljoprivreda Poljoprivreda Mađarske


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.