Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 07.11.2008.

Pola RH pod žitaricama

Znatno su pak, za 40 posto, smanjene površine na kojima se uzgaja cvijeće, aromatično i ostalo bilje, a što obuhvaća i površine pod kamilicom, kaduljom, cikorijom, hmeljem, sadnim materijalom i sl

  • 762
  • 37
  • 0

ZAGREB - Ukupno zasijane površine pod usjevima u Hrvatskoj su početkom lipnja iznosile 844.190 hektara, što je dva posto više površina nego li 2007. godine, prethodni su podaci Državnog zavoda za statistiku sa stanjem 1. lipnja ove godine.

Izvještajem o površinama i nasadima na kraju proljetne sjetve prikupljeni su podaci o površinama pod usjevima na oranicama i vrtovima, u zaštićenom prostoru i povrtnjacima. Prema statističkim podacima, oko dvije trećine zasijanih površina je pod žitaricama.

Žitarice su, prema podacima s početka lipnja ove godine, bile zasijane na 561.782 hektara i u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su površine veće za jedan posto. Pritom su površine zasijane pšenicom smanjene za 10 posto, na 156.669 hektara, a površine zasijane kukuruzom povećane za osam posto, na 313.779 hektara. I kod površina zasijanih pšenicom i kukuruzom uglavnom je riječ o površinama kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Tako se oko 70 posto ukupno zasijanih površina pod pšenicom, ili 109.146 hektara odnosi na pšenicu zasijanu na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a preostalih 47.523 hektara na pšenicu poslovnih subjekata i njihovih dijelova.

Pod kukuruzom su obiteljska gospodarstva imala zasijanih 267.184 hektara, dok se preostalih oko 25 posto površina pod tom kulturom, ili oko 46,6 tisuća hektara, odnosi na površine poslovnih subjekata. Statistika pokazuje da su površine pod uljanim sjemenjem i plodovima povećane za 19 posto, na 98.063 hektara, od čega su najviše povećane površine pod suncokretom.

Suncokreta je, prema podacima s početka lipnja ove godine, bilo zasijano na 87 posto više površina nego u isto vrijeme lani, ove godine na ukupno 38.635 hektara. Za visokih 71 posto povećane su i površine pod uljanom repicom, na 22.409 hektara, dok su površine pod sojom smanjene za 23 posto, na 35.816 hektara.

Statistički podaci sa stanjem 1. lipnja ove godine pokazuju da su u odnosu na prošlu godinu smanjene i površine pod šećernom repom i to za 36 posto, na 22.000 hektara. Na 115.989 hektara, što je 10 posto više površina nego 2007. godine, bilo je zasijano krmnog bilja. Površine pod krumpirom, mahunastim i ostalim povrćem bile su nešto veće od 36 tisuće hektara i u odnosu na godinu prije te su površine smanjene za oko tri posto. Znatno su pak, za 40 posto, smanjene površine na kojima se uzgaja cvijeće, aromatično i ostalo bilje, a što obuhvaća i površine pod kamilicom, kaduljom, cikorijom, hmeljem, sadnim materijalom i sl. Statistički podaci s 1. lipnja ove godine pokazuju da je pod tim kulturama bilo 4.158 hektara. [Hina]

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)