Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Andaluzija
  • 04.06.2018. 18:00

Pokrenuta istraga o zlostavljanju sezonskih radnica u Španjolskoj

Više od 18 tisuća žena, od kojih su većina iz Maroka i Rumunjske, godinama dolaze u španjolsku provinciju Huelva da bi brale jagode u ogromnim plastenicima Andaluzije. U toj regiji se svake godine proizvede preko 300.000 tona jagoda.

Foto: Wikimedia Commons/ANKAWÜ
  • 1.198
  • 69
  • 0

Gradski savjet u Andaluziji zatražio je provođenje istrage o seksualnom zlostavljanju i eksploataciji ženskih sezonskih (i migrantskih) radnika. To se dogodilo nakon što su reportaže u magazinima Correctiv i BuzzFeed News otkrile postojanje tog problema. Kako prenosi portal Poljoprivreda.info, u spomenutim reportažama je 28 sezonskih radnica, u Španjolskoj, Maroku i Italiji, govorilo o seksualnom uznemiravanju i nasilju koje su trpjele od nadređenih.

Više od 100 sezonskih radnica trpjelo nasilje

Preko 100 žena, koje su intervjuirane u te tri zemlje, navele su da su tijekom svog rada bili podvrgnute verbalnim napadima, uvredama i ponižavanju. Istražni gradski savjet Andaluzije je zato pokrenuo istragu u vezi s eksploatacijom i seksualnim napadima na migrantice zaposlene na sezonskim poslovima. Prema riječima savjetnice za pitanja pravosuđa u andaluzijskom gradskom vijeću Rose Aguilar, ta stvar više neće ostati u domeni špekulacija. Ona kaže da su vlasti u Andaluziji odlučile sve navode prijaviti tužiteljstvu kako bi se o tome provela istraga. Kako je Aguilarova istaknula, odluka je donesena poslije sastanka sa sindikatima i organizacijama koje rade sa ženama migrantima.

Prijetnje, vrijeđanja, silovanja

U istragu je uključeno i svjedočenje Marokanke Kalime, koja je kazala da ju je njen nadređeni u ožujku i travnju 2017. godine nekoliko puta silovao. Ona je prilikom svjedočenja izjavila da se migranticama prijetilo da će biti kažnjene ako odbiju seksualne odnose s muškarcima. Još jedna od migrantica, Sabiha, rekla je da je njen nadređeni "okrutno i nečovječno" postupao, navevši da joj nije dozvoljavao tuširanje tjedan dana, dok su dodatna poniženja trpjele radnice koje ne govore španjolski. Ne želeći i ne mogavši više trpjeti zlostavljanje Marokanka Kalima je svog napadača prijavila vlastima i trenutno se nalazi u skloništu za žene žrtve nasilja.


Izvori

Poljoprivreda.info


Tagovi

Španjolska Andaluzija Sezonski radnici Zlostavljanje Istraga Policija Poljoprivreda


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]