Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijatelji životinja
  • 06.05.2024. 12:00
  • Zagrebačka, Strmec Bukevski

Pokrenuli peticiju: Zabranite korištenje konja za natjecanja u povlačenju trupaca

Imamo apsurdnu situaciju da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje konja za izvlačenje trupaca iz šuma, no istodobno nije izričito zabranio da ti isti konji vuku teške trupce u besmislenim natjecanjima, ističu iz Udruge Prijatelji životinja.

Foto: Prijatelji životinja
  • 975
  • 104
  • 0

Natjecanja konja u povlačenju teških trupaca nezakonita su zato što krše niz odredaba iz područja veterinarstva i zaštite životinja te promiču njihovo zlostavljanje, ističu iz Udruge Prijatelji životinja koja je pokrenula i peticiju kojom traže da se izmjenom Zakona o zaštiti životinja zabrane tzv. štraparijade ili šlajsevi. 

Naglašavaju da takva natjecanja, a jedno je održano jučer u Strmecu Bukevskom kod Velike Gorice, uključuju svakodnevno batinanje konja u štalama kao dio treninga, a sve s ciljem da dobiju poslušne životinje koji će zbog usađenog straha povući teške trupce, dok ih tijekom samih natjecanja udaraju rukom, ubadaju štapovima s metalnim šiljcima ili čak bičuju do krvi.

"Imamo apsurdnu situaciju da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje konja za izvlačenje trupaca iz šuma, no istodobno nije izričito zabranio da ti isti konji vuku teške trupce u besmislenim natjecanjima", upozorava Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u Udruzi, dodajući da znamo da konji neće vući niti pretovarena kola, već će stati.

Stoga, kaže, potpuno je jasno da neće niti dobrovoljno vući trupce od dvije tone. No, nakon što iz dana u dan dobivaju batine, skriveni od pogleda javnosti u štalama, na tzv. natjecanjima reagiraju poslušno već na podizanje ruke, zamah biča ili povik, i muče se da povuku trupac.

"To je užasno zlostavljanje konja koje se ne može ničim opravdati, a osobito ne ispraznom zabavom. Sama ta činjenica dovoljna je da veterinarska inspekcija ne bi smjela izdati odobrenje ni za jednu štraparijadu”, napominje. 

Podsjećaju i na prijavljeni slučaj batinanja konja u štali kod Karlovca kada su uputili dopis Državnom inspektoratu u kojemu su istaknuli da ono nije izoliran slučaj, već svakodnevni sastavni dio treninga za "pripreme” konja za natjecanja u povlačenju trupaca.

Zbog zlostavljanja konja policija privela 29-godišnjaka i 49-godišnjaka

Pozvali su DIRH tada da obavijesti sve veterinarske inspektore da ne daju suglasnost za okrutna natjecanja.

No, kažu, Državni inspektorat nastavlja sve ignorirati odobravajući događanja koja predstavljaju i kazneno djelo mučenja i kršenje Zakona o zaštiti životinja, koji propisuje da je zabranjeno koristiti za natjecanja "ako ih se pri tome prisiljava na ponašanje koje kod životinja izaziva bol, patnju, ozljede ili smrt”.

"Sve to događa se isključivo zbog profita, što uključuje ilegalno klađenje na iznose od nekoliko desetaka tisuća eura. Već to je u domeni Državnog inspektorata, koji bi trebao spriječiti i sankcionirati nezakonito stjecanje profita, i to na očitu štetu nesretnih životinja", stoji u njihovu priopćenju. 

Pokrenuta peticija je dostupna ovdje


Tagovi

Peticija Štraparijada Zakon o zaštiti životinja Prijatelji životinja Batinanje konja Natjecanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".