Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene u poljoprivredi
  • 19.11.2016. 10:30

Pojeftinilo mlijeko, a i pšenica je ispod kune

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, većina cijena u poljoprivredi u trećem tromjesečju niže su u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine!

Foto: guruxox/bigstockphoto.com
  • 2.216
  • 284
  • 0

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, većina cijena u poljoprivredi u trećem tromjesečju niže su u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju 2016. u usporedbi s 2010. više su za 0,7%, dok su u usporedbi s istim razdobljem 2015. niže za 3,1%.

Najviše pale cijene žitarica

Cijene biljnih proizvoda pale su za 2,1% u odnosu na 2010., a u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine za 4,3%. U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine od biljnih proizvoda najviše su pale cijene žitarica, koje čine najveći udio u biljnoj i ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji ovog tromjesečja. Cijene pšenice u novoj su žetvi pale ispod jedne kune za kilogram. Sve skupine biljnih proizvoda bilježe pad cijena osim vina, voća te cvijeća i sadnica.

Cijene pšenice u novoj su žetvi pale ispod jedne kune za kilogram.

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle su za 5,8% u odnosu na 2010., dok su u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine pale za 1,1%. Od skupina proizvoda koje čine najveći udio u stočarstvu, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, najviše su pale cijene mlijeka, i to za 9,0%, goveda, za 0,7%, peradi, za 0,7%, dok cijene svinja bilježe rast od 9,1%.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu (input I) u trećem tromjesečju 2016. u odnosu na 2010. pale su za 3,2%, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2015. za 7,8%, na što je najviše utjecao pad cijena gnojiva te energije i maziva.

Foto: guruxox/bigstockphoto.com


Tagovi

Cijene DZS Stoka Mlijeko Perad Žitarice Indeks


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]