Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budućnost ZPP-a
  • 25.09.2018. 15:40

Pojednostavljenje procedura i pravila ZPP-a te fleksibilnost, ključ su izjednačavanja novih i starih članica EU

Ministar Tolušić sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede Europske unije o budućnosti ZPP-a.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 246
  • 18
  • 0

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede Europske unije koji se održao u Beču. Glavne teme sastanka, stoji u priopćenju Ministarstva, su bile budućnost Zajedničke poljoprivredne politike EU nakon 2020. i njeno pojednostavljenje te razvoj ruralnih područja s naglaskom na nužnost očuvanja razine potpora poljoprivrednicima u ruralnim područjima radi generacijske obnove.

Ministri EU zemalja članica razgovarali su i o instrumentima za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji bi trebali biti uključeni u novu Zajedničku poljoprivrednu politiku kako bi se u Europskoj uniji i dalje proizvodila kvalitetna hrana na održiv i konkurentan način.

"Pozdravljam pojednostavljenje procedura i pravila jer bi se poljoprivredni proizvođači trebali baviti proizvodnjom hrane, a ne proučavanjem propisa i birokracijom. Fleksibilnost pri donošenju provedbenih propisa također je nešto što smatramo ključem izjednačavanja novih i starih članica jer teško da ćemo istim pravilima jednako pomoći poljoprivredniku u npr. Francuskoj, Poljskoj ili Hrvatskoj. Svjesni smo da Europa stari i da mladi u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima predstavljaju temelj svake demografske strategije i plana pomlađivanja stanovništva ruralnih područja.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva moraju ostati u fokusu, a da bi se ostvarili ti ambiciozni ciljevi potrebno je osigurati dodatna sredstva za Zajedničku poljoprivrednu politiku jer ulaganja u ruralna područja moraju ostati barem na istoj razini kao i u prethodnom programskom razdoblju. Po pitanju sigurnosti i kvalitete hrane Europska unija ima najviše standarde u svijetu i od toga ne treba odustati, ali treba proizvođačima hrane olakšati održavanje te razine kvalitete, a da to ne utječe na konkurentnost na svjetskom tržištu", rekao je Tolušić.

U Hrvatsku, pak, sutra u službeni dvodnevni posjet stiže rumunjski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petre Daea. Kako najavljuju iz Ministarstva, uz bilateralni sastanak s Tolušićem, na kojem će se razgovarati o prijedlogu Zajedničke poljoprivredne politike EU nakon 2020. godine, suradnji u području veterinarstva i sigurnosti hrane te iskustvima u području regulacije tržišta i korištenju EU fondova za poljoprivredu, predviđen je i posjet dvaju ministara proizvođačima maslinovog ulja i vina: OPG Chiavalon, Vodnjan i Vinarija Matošević, Sv. Lovreč.

Ministarstvo poljoprivrede RH je tijekom ove godine intenziviralo suradnju s rumunjskim Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja zbog nadolazećeg predsjedanja Vijećem EU u kojem Hrvatska zajedno s Rumunjskom i Finskom čini tio. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program rada u kojem se utvrđuju teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci (od siječnja 2019. – lipnja 2020. godine), zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede ZPP Ministri Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P