Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita oprašivača
  • 27.01.2023. 15:00

Pojačavaju se mjere za zaštitu oprašivača

Europska komisija je predstavila "Novi dogovor za oprašivače" za rješavanje alarmantnog pada broja divljih oprašivača u Europi. Što to znači za građane i države?

Foto: Depositphotos/swellphotograph
  • 162
  • 62
  • 0

U EU nestaju jedna od tri vrste pčela, leptira i muha lebdjelica (naslovna fotografija, op.ur.). Stoga je Europska komisija predstavila "Novi dogovor za oprašivače" za rješavanje alarmantnog pada broja divljih oprašivača u Europi, revidirajući Inicijativu EU za oprašivače iz 2018. godine.

U akciju protiv njihovog gubitka uključeni su građani kroz inicijativu "Spasimo pčele i farmere". Obnovljena inicijativa postavlja mjere koje treba poduzeti od strane EU i država članica kako bi se do 2030. zaustavio trend pada.

Ovaj dokument nadopunjuje prijedlog EK za "Zakon o obnovi prirode" iz lipnja 2022. i ključni je dio Strategije od polja do stola te bioraznolikosti.

Realizovat će se kroz bolje očuvanje vrsta i staništa, njihovo obnavljanje u poljoprivrednim pejzažima, ublažavanje utjecaja pesticida, poboljšanje u urbanim područjima, borbom protiv utjecaja klimatskih promjena, invazivnih stranih vrsta i drugih prijetnji kao što su biocidi ili svjetlosno zagađenje.

Fokus inicijative bit će na unaprijeđenju znanja o smanjenju brojnosti oprašivača, njegovim uzrocima i posljedicama. Do 2025. će se uspostaviti sustav praćenja i mapiranje područja na kojem obitavaju. 

Komisija će podržati države članice da razviju nacionalne strategije i zajedno s njima će pomoći građanima i poslovnim subjektima da djeluju. 


Tagovi

Oprašivači Dogovor za oprašivače Brojnost oprašivača Spas oprašivača Poljoprivreda i oprašivači Pčele Leptiri Muhe lebdjelice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

fotkice iz Mumbaija