Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Policija
  • 14.10.2022. 13:30

Pojačana kontrola traktora u prometu - na što paziti?

Iz policije posebno ističu da na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. Ukazuju i na oprez kod prijevoza u prikolicama.

Foto: Depositphotos/XatoLux
  • 11.453
  • 656
  • 0

Vrijeme je intenzivnih radova u poljoprivredi što znači da će na prometnicama u narednim danima biti više traktora i radnih strojeva. Stoga iz policije upozoravaju sve sudionike u prometu na pojačan oprez.

Apeliraju na vozače da vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora kao i priključnih vozila. "Naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila, te o konfiguraciji terena, nagibima i nizbrdicama da ne bi došlo do prevrtanja traktora prilikom obavljanja radova", upozoravaju iz PU istarske.

Upozoravaju na prijevoza osoba

Kako su podsjetili, za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 700 kuna, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 kuna.

Također, ovi strojevi moraju biti opremljeni sigurnosnom kabinom ili zaštitnim lukom koji štiti vozača od ozljeda u slučaju prevrtanja.

Posebno ističu da na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. "U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s tim da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice", napominju.

Uklonite blato s kotača – kazne su visoke

Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu.

"Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom", dodaju iz policije.

Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. 

Za navedeni prekršaj Zakonom je propisana novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Najavljena pojačana kontrola

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

  • uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik,
  • isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana,
  • označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije,
  • smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

Policijska uprava istarska upozorava i ostale vozače na povećani oprez zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom su ta vozila puno sporija od ostalih vozila te se nesreće događaja uslijed nepropisnih pretjecanja.


Tagovi

PU istarska Traktori Promet Radovi u polju Kontrola Policija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.