Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fortenova grupa
  • 04.12.2023. 12:15

Podravka kupuje Belje, VUPIK i PIK Vinkovce?

Domaća prehrambena tvrtka najizgledniji je kupac agrobiznisa Fortenove u Slavoniji i Baranji, doznaje portal Danica.

Foto: Leticija Hrenković
  • 2.965
  • 311
  • 0

Najizgledniji kupac agrobiznisa Fortenove u Slavoniji i Baranji odnosno Belja, VUPIK-a i PIK-a Vinkovci je Podravka, doznaje portal Danica.hr

Kako navode, spomenute poljoprivredne tvrtke ukupno ne mogu vrijediti više od 500 milijuna eura, ako se ne oduzimaju kreditna zaduženja i dugovi koje imaju.

Dodaju i da je, osim koprivničke tvornice, za kupnju zainteresiran i Sándor Csányi, mađarski milijarder i prvi čovjek OTP banke kao i vlasnik osječkog Žita Marko Pipunić. Međutim, njhovi izvori ističu da predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić o tome intenzivno razgovara s premijerom Plenkovićem i s novim vlasnikom Fortenove, Pavlom Vujnovcem.

Naime, transakciju promjene vlasničke strukture najavila je 29. studenog Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, odnosno dobro poznatih kompanija kao što su primjerice Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK-a Vrbovec.

Na svojoj stranici navode da je krovna nizozemska holding kompanija objavila da je postignut dogovor s tvrtkom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom.

"Nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje financijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat činjenice sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije", poručuju.

Opisuju da se dogovor odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od zaklade Iter STAK Stichting i društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.


Izvori

Danica.hr


Tagovi

Fortenova Belje VUPIK PIK Vinkovci Prodaja Podravka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".