Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne štete
  • 08.09.2015. 18:30

Podravci kasne s prijavama šteta

Nakon proljetnih istraživanja rezervi nafte i plina u Podravini tvrtke INA, na mnogim su usjevima napravljene štete. No unatoč pozivu, mali broj poljoprivrednika je štete prijavio.

  • 296
  • 32
  • 0

INA, industrija nafte, d.d. Zagreb, zajedno s poljskom kompanijom Geofizyka Torun, ovoga je proljeća na području Međimurske i Koprivničko-križevačke županije obavljala 3D seizmička mjerenja u svrhu istraživanja rezervi nafte i plina.

S obzirom da su za taj posao korišteni veliki strojevi i uređaji, odmah je bilo rečeno kako će na poljoprivrednim površinama nastati štete koje će INA nadoknaditi. Najveće su napravljene po poljoprivrednim i šumskim područjima podravskih mjesta Legrad, Đelekovec, Imbriovec, Rasinja, Koledinec, Koprivnički Ivanec, Peteranec, Drnje i Torčec, međimurske općine Donja Dubrava odnosno polja Orešec, kao i pojedinim dijelovima koji pripadaju gradu Koprivnici.

Nekima isplata naknade - a neki još nisu prijavili štete

S obzirom da je od završetka radova prošlo već više od dva mjeseca, poljoprivrednici ovih mjesta pozvani su da u matičnim općinama prijave štete. No odaziv nije zadovoljavajući, posebno u općini Đelekovec.

"INA i sama vidi da su radovi obavljani na puno više parcela no što su ljudi prijavili. Primjerice, u općini Đelekovec, štete je prijavilo 70-ak ljudi, a barem još toliko bi imalo pravo na naknadu. No, unatoč javnom pozivu, ne odazivaju se. Pravo na naknadu štete ima osoba koja obrađuje zemlju, znači nije važno tko je njezin vlasnik. S jedne strane, bilo je situacija kad je naknadu zatražio i vlasnik parcele i onaj tko je putem zakupa koristi, no takve smo slučajeve riješili. A s druge, pak, za mnoge parcele još nije došao nitko. Stoga nismo definirali nikakav rok, već pozivamo sve koji na obradivim površinama imaju štete od ovog istraživanja, da dođu što prije i prijave ih, kako bi im mogla biti isplaćena naknada", ističe Marina Mihalec, članica povjerenstva za 3D seizmička istraživanja.

Ovoga tjedna počet će isplata naknada onima koji su prvi prijavili štete. Jer je povjerenstvo obišlo teren i uvjerilo se da se stanje na terenu slaže s podacima oštećenih. Stoga se pozivaju svi poljoprivrednici, posebno oni s đelekovečkoga područja, da dođu u općinu i ispune obrazac.

Za prijavu potrebni brojevi katastarskih čestica i broj tekućeg računa

U njega, između ostaloga treba upisati i brojeve katastarskih čestica (ne ARKOD oznaka), na kojima su nastale štete, a koje je najlakše naći na Posjedovnom listu. No nije potrebno ići u katastar i vaditi novi, koji će vam olakšati novčanik za cca 75,00 kn, već može poslužiti i stariji, jer brojevi čestica nisu mijenjani. Također, potreban je broj tekućeg računa. Za sva druga eventualna pitanja ili pojašnjenja možete kontaktirati gospođu Mihalec na 091/942-80-68.

Naknada za štetu na usjevima isplaćuje se prema slijedećem cjeniku:

Kultura

Prinos kg/m2

Cijena za kg/m2

Kukuruz

1,4

1,50 kn

Pšenica i druge žitarice

0,7

1,60 kn

Uljana repica

0,4

3,00 kn

Livada

0,6

1,20 kn

Djetelina

1,2

2,00 kn

Grah niski

0,25

20,00 kn

Krumpir

5,00

2,00 kn

Soja

0,4

2,50 kn

Sirak

4,00

0,12 kn

Grašak

0,65

2,08 kn


Tagovi

Ina Geofizyka Torun Međimurska županija Koprivničko-križevačka županija Tekući račun Seizmička mjerenja Nadoknada štete Legrad Đelekovec Imbriovec Rasinja Koledinec Koprivnički Ivanec Peteranec Drnje Torčec Donja Dubrava Polje Orešec Kop


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.