Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko tužiteljstvo
  • 21.12.2023. 12:20

Podignuta optužnica protiv Tolušića - za što ga terete europski tužitelji?

Optužnica je dignuta nakon provedene istrage o projektu izgradnje vinarije i sadnje vinograda sufinanciranom sredstvima EU

Foto: Depositphotos/Davor Javorovic
  • 843
  • 87
  • 1

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu je podigao optužnicu protiv dvojice optuženika, od kojih je jedan državni službenik, zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti i to nakon provedene istrage o projektu izgradnje vinarije i sadnje vinograda sufinanciranom sredstvima Europske unije.

Iako im EPPO ne navodi imena, riječ je o bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću te višem savjetniku u virovitičkom područnom uredu Ministarstva poljoprivrede, Željku Ferencu

U priopćenju su detaljno objasnili što im optužnicom stavljaju na teret.

Nije ispunjavao uvjete za odobravanje kredita

Prvooptuženik (Tolušić, op.a.) je, kao vlasnik OPG-a, u svibnju 2020. godine Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) podnio prijavu za subvenciju u sektoru vina, konkretno za projekt "Izgradnja i opremanje vinarije", čija je vrijednost procijenjena na približno 620 000 eura, uz sufinanciranje EU-a od 70 %.

U toj je prijavi prvooptuženik naveo da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, jer da ima sredstva potrebna za financiranje projekta za koji se prijavljuje. Pri tom je neistinito naveo da će navedeni projekt financirati sredstvima kredita jedne banke, a u tu je svrhu priložio neobvezujuće pismo namjere te banke. Međutim, prvooptuženik je znao da to nije odgovaralo istini budući je i prije podnošenja prijave od odgovornih osoba banke obaviješten da njegov OPG ne ispunjava uvjete za odobravanje kredita. Stoga je prvooptuženik i prije podnošenja prijave donio odluku da će navedeni projekt financirati pozajmicama koje dijelom (oko 135.000 eura) nemaju utvrdivo, a time ni legalno porijeklo. U cilju refundacije troškova koje je financirao tako primljenim pozajmicama, prvooptuženik je APPRRR-u podnio dva zahtjeva za isplatu te mu je od strane APPRRR-a odobrena i isplaćena potpora u iznosu od 2.927.328,51 kuna (396.500,00 eura).

OPG trebao ispuniti dva osnovna uvjeta

Prvooptuženik je podnio prijavu za drugi projekt u natječaju koji je APPRRR raspisala 2. lipnja 2021. godine za sadnju novih vinograda. Za podnošenje prijave, odnosno Zahtjeva za potporu, prvooptuženik, odnosno njegovo OPG trebalo je ispuniti dva osnovna uvjeta te priložiti dokumentaciju o ispunjavanju tih uvjeta. Prvi uvjet bila je odgovarajuća ekonomska veličina OPG-a. Iako je prvooptuženik znao da njegov OPG nema traženu ekonomsku veličinu, umjetno je podigao razinu ekonomske veličine svog OPG, čime je lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja. Drugi uvjet je bio da se na parcelama OPG-a ne nalazi zasađen vinograd, što je činjenica koju je prvooptuženik namjerno prikrio u Tehnološkom elaboratu. Takav elaborat je potom predao drugooptuženiku, službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede, kako bi na isti izdao pozitivno mišljenje. Drugooptuženik je potom, unatoč činjenici da je vinova loza već bila posađena, na predmetni elaborat dao pozitivno mišljenje, kako bi prvoosumnjičeniku omogućio da podnese zahtjev za potporu na navedeni natječaj, protivno uvjetima prihvatljivosti. Međutim, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbila je potvrditi pozitivno mišljenje drugooptuženika zbog saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze.

Prvooptuženik je nakon toga izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki elaborat, u kojem je ponovno namjerno prikrio da se neće raditi o sadnji novog već o rekonstrukciji postojećeg vinograda, te ga zajedno s neistinitim Izračunom ekonomske veličine priložio novom zahtjevu za dobivanje subvencije u iznosu od oko 200.000 eura, od čega je 85% financirala Europska Unija. Međutim, nakon provedenog postupka administrativne kontrole, APPRRR iz proceduralnih razloga tražena sredstva nije odobrila.

Oduzimanje imovinske koristi odnosno nadoknada štete nanesene proračunu Unije osigurana je zabranom raspolaganja Vinarijom u vlasništvu OPG prvooptuženika, zaključuju u priopćenju EPPO-a.


Tagovi

Ured europskog javnog tužitelja EPPO Tomislav Tolušić Željko Ferenc Optužnica Izgradnja vinarije Sadnja vinograda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.