Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski rad
  • 07.05.2014. 09:30

Podbacila mjera HZZ-a za stalne sezonce

Od očekivanih 500 zahtjeva za HZZ mjeru stalni sezonac, zaprimljen samo 61 zahtjev, od kojih su čak 33 negativno rješena

Foto: freepik.com
  • 154
  • 9
  • 0

Stalni sezonac, jedna od mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz paketa "važno je očuvati radno mjesto" u Osječko-baranjskoj županiji podbacila je prema očekivanim rezultatima. Cilj ove mjere je pružanje podrške osobama koje rade u sezoni te jedan dio godine nemaju osiguranu plaću niti kontinuitet prijave na mirovinsko osiguranje.

Očekivalo se da će u mjeru u Osječko-baranjskoj županiji biti uključeno barem 500 sezonskih radnika u poljoprivredi, budući da je županija sa dominantnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Zaprimljen samo 61 zahtjev pored očekivanih 500

Iz središnjeg ureda HZZ-a javljaju da je od početka godine do danas zaprimljen 61 zahtjev za provedbom ove mjere, od kojih su čak 33 negativno rješena.

Trenutno je u Osječko-baranjskoj županiji provođenje mjere odobreno za samo 7 sezonskih radnika u poljoprivredi. Razlozi tome su kontrole kojima se provjeravaju i poslodavci, ali i sezonski radnici koji podnesu zahtjev. Od početka godine, samo su tri poduzeća s područja Slavonije podnijela zahtjev, od kojih su čak dva odbijena. Kako bi se sprječile manipulacije prilikom provedbe ove mjere važno je sprječiti otpuštanje stalno zaposlenih radnika radi pogodnosti pri zapošljavanju stalnih sezonaca, za koje prva tri mjeseca nakon prestanka rada u sezoni Hrvatski zavod za zapošljavanje snosi potpuni trošak minimalne, kao i pruženog osiguranja. Iduća tri mjeseca Zavod snosi samo polovicu troškova minimalne plaće te troškova produženog osiguranja – ostatak snosi poslodavac.

Kome je namijenjena ova mjera?

Ciljane skupine ove mjere su osobe koje su kontinuirano radile minimalno šest mjeseci kod istog poslodavca. Osobe će kod istog poslodavca raditi minimalno tri sezone – ili su prethodno radile tri sezone bez obzira jesu li imale status stalnog sezonca. Uz sedam osoba zaposlenih kao stalni sezonci u Osječko-baranjskoj županiji, još 28 sezonskih radnika iz Slavonije koristi ovu potporu kod poslodavaca u Istarskoj županiji.

Izvor: Glas Slavonije, Foto: freepik.com


Tagovi

HZZ Stalni sezonac Sezonski rad Osječko-baranjska Mjera zapošljavanja Poslodavac Potpora


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.