Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razminiranje zemljišta
  • 23.02.2016. 07:15

Počelo razminiranje polja u Ličko-senjskoj županiji

Ministar poljoprivrede Davor Romić prisustvovao je početku provedbe Projekta razminiranja i pretraživanja poljoprivrednih površina u Ličko-senjskoj županiji, koji se financira sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu podmjere 5.2.

Foto: hcr.hr
  • 471
  • 77
  • 0

Ministar poljoprivrede Davor Romić prisustvovao je početku provedbe Projekta razminiranja i pretraživanja poljoprivrednih površina u Ličko-senjskoj županiji, koji se financira sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu podmjere 5.2. Programa ruralnog razvoja. U pratnji ličko-senjskog župana Milana Kolića, ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Dražena Jakopeca i direktora tvrtke koja će izvoditi radove Istraživač d.o.o., iz Nuštra, Vladimira Franjića, obišao je rubna područja koje će obuhvaćati najavljeni radovi.

Najprije će biti očišćeno 6,9 četvornih kilometara poljoprivrednih površina

Ličko-senjskoj županiji je dodijeljena potpora u iznosu od 46.051.547,00 kuna za podmjeru 5.2. Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, operacija Razminiranje poljoprivrednog zemljišta.

Pretraživanje i razminiranje minski zagađenog poljoprivrednog zemljišta provodit će se tokom ove godine na područjima:

  • Gonji Lulići, Oraovac (površina 402.849 m2) - Općine Perušić i Donji Lapac,
  • Podum, Dabar, Glibodol (površina 1.796.403 m2) - Grad Otočac i
  • Lički Ribnik, Ornice, Novo Selo Bilajsko, Divoselo (površina 4.619.818 m2) - Grad Gospić.

U drugom dijelu projekta razminirat će se još 11,3 četvorna kilometra

Očekivani rezultat projekta je razminiranje 6,9 km2 poljoprivrednog zemljišta što će omogućiti njegovo korištenje za poljoprivrednu proizvodnju, a time i gospodarski razvoj toga kraja. Europska Unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, sudjeluje u njegovu financiranju s 85%, a Hrvatska s 15% udjela.

Planom protuminskog djelovanja Hrvatskoga centra za razminiranje za 2016. godinu, predviđen je nastavak provedbe projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području Ličko-senjske županije kojim će u drugoj fazi biti obuhvaćeno još 11,3 km2 poljoprivrednog zemljišta.

Foto: hcr.hr


Tagovi

Davor Romić Milan Kolić Dražen Jakopec Vladimir Franjić Ličko-senjska županija Razminiranje Istraživač d.o.o.


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.