Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 25.04.2014. 12:00

Počela javna rasprava o modelima poticaja

Javna rasprava o hrvatskim modelima isplate poticaja održavat će se širom Hrvatske kroz jedinice regionalne uprave na koje će biti pozvani zainteresirani poljoprivrednici i šira javnost

Foto: depositphotos, ginasanders
  • 772
  • 94
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede danas je započelo sa predstavljanjem reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Javnom raspravom se želi utvrditi hrvatski model isplate poticaja u sklopu zacrtanih i definiranih modela koje propisuje nova ZPP Europske Unije za programsko razdoblje od 2015.-2020.

Prvo predstavljanje održano je sa predstavnicama svih poljoprivrednih udruga, sektorskih organizacija te Hrvatske poljoprivrede komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika i drugih institucija, čije je članstvo direktno uključeno i zainteresirano za sustav izravnih potpora poljoprivredne i stočarske proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede u idućih će mjesec dana sa svim dionicama raspraviti o modelima isplate poticaja koji su definirani novom ZPP, a nakon danas održane prve prezentacije javna će se rasprava nastaviti posebnim prezentacijama širom Hrvatske kroz jedinice regionalne uprave na koje će biti pozvani zainteresirani poljoprivrednici i šira javnost. Javne je rasprave otvorena i putem Internet stranice Ministarstva poljoprivrede na kojem se mogu naći osnovne informacije te dati sugestije i prijedlozi kojima se želi pomoći pri odabiru najboljih modela potpore.

Hrvatska mora odabrati modele poticaja do početka kolovoza!

Hrvatska do 1. kolovoza 2014. mora izabrati modele poticaja, a osim onih koji su jedinstveni za sve zemlje postoje i pitanja na koja svaka država mora izabrati neke od modela koji su ponuđeni, a koji su specifični za svaku državu pojedinačno. Svim državama članicama ostavljena je mogućnost da sa svojim proizvođačima odluči koji je model za nju najbolji i najprihvatljiviji.

Cilj Ministarstva poljoprivrede je da se izaberu modeli koji će strateški dugoročno utjecati na povećanje proizvodnje te očuvanje i poticanje pojedinih specifičnih proizvodnji, koje su tijekom proteklih godina bile posebno zaštićene kroz nacionalni sustav potpora, poput stočarskog sektora, proizvodnje mlijeka i slično. Novim modelom želi se u poljoprivrednu proizvodnju uključiti što veći broj mladih poljoprivrednika. Također je jedan od strateških ciljeva u sustav potpora uključiti i nove poljoprivredne površine koje će se staviti u funkciju kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Isto tako, novim modelima potpore želi se zaštiti male poljoprivrednike, potaknuti na veće očuvanje zaštite okoliša i slično.

Kroz drugi stup ZPP-a Hrvatskoj se otvaraju nove mogućnosti!

Prva rasprava pobudila je veliki interes poljoprivrednih proizvođača koji su svjesni svih hrvatskih specifičnosti, a otvoreno se razgovaralo o pojedinim strahovima koje imaju pojedini sektori čiji se pozicija unutar nove ZPP mijenja. Proizvođačima je objašnjeno kako se uz novi model izravnih potpora otvaraju i velike mogućnosti kroz drugi stup zajedničke poljoprivredne politike – ruralni razvoj te da Hrvatska ima priliku kao članica Europske Unije iskoristiti svoje potencijale i mogućnosti za povećanje konkurentnosti te ostvarivanje boljeg dohotka od poljoprivredne i stočarske proizvodnje.

Foto: depositphotos, ginasanders


Tagovi

ZPP Model ispale poticaja Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredne potpore Stočarski sektor Proizvodnja mlijeka Ruralni razvoj


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/