Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitetno tlo
  • 15.02.2023. 18:00

Poboljšanje plodnosti zemljišta za nekoliko mjeseci ima veze s proizvodnjom sakea

Nova japanska metoda poljoprivrednicima osigurava prinose bez kemijskih gnojiva, a osnova je za svemirsku poljoprivredu.

Foto: Depositphoto/belchonock
  • 454
  • 32
  • 1

Novu metodu kojom se produktivnost zemljišta može značajno poboljšati za nekoliko mjeseci, osmislila je japanska tvrtka TOWING, objavila je Vlada Japana. Omogućava ekološki prihvatljivu poljoprivredu u područjima s nekvalitetnim zemljištem. Također, ističu i da bi mogla biti vrlo značajna u borbi protiv globalnog zatopljenja i stvoriti osnovu za uzgoj biljaka na Mjesecu.

Bazirano na principu proizvodnje sakea

Rješenje koje je stvorio Nishida Kohei, izvršni direktor Towinga, i njegov tim privuklo je pažnju kao jedno od potencijalnih za brojne probleme. Vrlo je zanimljivo što su koristili tehniku koja je vrlo slična proizvodnji sakea, alkoholnog pića koje se proizvodi fermentacijom riže. Bitna su dva procesa koja se odvijaju paralelno, kroz aktivnost mikroorganizama: saharifikacija razlaže škrob u šećer, a fermentacija je proces pri kome se šećer razlaže te postaje alkohol.  

"Kroz ove procese, sake se može napraviti lako i efikasno. Na isti način, tlo visokih performansi se stvara tako što na njegovom materijalu rade različiti mikroorganizmi u isto vrijeme. Možemo učinkovito stvoriti kvalitetno zemljište za mjesec dana, a inače bi nam trebalo tri do pet godina”, kaže Kohei. 

U cilju poboljšanja dodaju se aktivni ugljen u prahu i organsko gnojivo, a kao rezultat njihovog kombiniranog djelovanja struktura je poroznija i oživljava se funkcioniranje mikroorganizama. Napominju da sve ovo doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova, jer aktivan ugljen spriječava ulazak ugljičnog dioksida iz tla u atmosferu. Poljoprivrednici će biti u mogućnosti osigurati dovoljan prinos bez upotrebe kemijskih gnojiva.

Svemirski program

A kada je riječ o uzgoju na Mjesecu, radi se na projektu svemirske poljoprivrede pod nazivom "Soranou". Pitanje osiguravanja hrane na Zemljinom satelitu je povezana s razvojem NASA programa "Artemis" koji ima za cilj izgradnju lunarne baze s ljudskom posadom i proširenje na Mars. Slanje hrane i tla sa Zemlje je izuzetno skupo, a korištenje Mjesečevog tla za uzgoj usjeva bio bi idealan način da se održi ljudska aktivnost na njegovoj površini tijekom dužeg vremenskog razdoblja. 

Problem je finoća njegovog pijeska koji se teško naseljava mikroorgnizmima. Daljna istraživanja su usmjerena na to da ga se pretvori u plodno zemljište.


Tagovi

Poboljšanje zemljišta Svemirska poljoprivreda Plodnost zemljišta Soranou Uzgoj na Mjesecu Towing


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo