Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neočekivani preokret
  • 07.10.2015. 10:20

Pobijedio u oranju pa napustio poljoprivredu

Valentino Rusan je nedavno osvojio prvo mjesto na natjecanju u oranju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Odradio je i državno natjecanje, a zatim rekao zbogom poljoprivredi i otišao u Njemačku.

Foto: bbz.hr
  • 832
  • 170
  • 0

Najmlađi slavljenik nedavno održanog 14. županijskog natjecanja u oranju Bjelovarsko-bilogorske županije, bio je 19-godišnji Valentino Rusan iz Gornjih Sređana u općini Dežanovac.

Najbolji uspjeh ostvario je u kategoriji oranja plugom premetnjakom, plasiravši se time na državno natjecanje, gdje je osvojio odlično peto mjesto. Iako je evidentno kako mladom Rusanu znanja i sposobnosti, nužnih za bavljenje poljoprivredom ne nedostaje, on svoju budućnost, kako piše Bjelovarski list, ipak nije vidio u Hrvatskoj, već je spakirao kofere i otišao u Njemačku gdje se zaposlio kao vozač kamiona.

Iako voli poljoprivredu - od nečega treba i živjeti?

Obitelj Rusan na svom gospodarstvu u Gornjim Sređanima ima 42 muzne krave i brigu o njima vode Valentinova majka Željkica i otac Stjepan. Na imanju je ostao i stariji sin Boris koji će s ocem obrađivati 40 hektara zemlje. A nakon što završi fakultet, nadaju se da će im se priključiti i sin Kruno.

Roditelji kažu da su poštovali Valentinovu volju i nisu se protivili njegovu odlasku u inozemstvo. Na kraju krajeva, nije on jedini otišao. Mnogim mladim ljudima teško je, kažu, gledati roditelje kako se cijele dane muče na poljoprivredi, a na kraju mjeseca su sretni ako uspiju poplaćati sve što treba.

Neke je iznenadio, no većina ga potpuno razumije

Najbolji mladi bjelovarsko-bilogorski orač, kaže kako su mu gotovo smješna pitanja sumještana zašto se odlučio na ovaj korak, kad ionako svi vide kakvo je stanje u poljoprivredi. Ističe da, ukoliko se jednom nešto promijeni i krene na bolje, lako će se vratiti natrag. Do tada će, umjesto traktora po njivama, voziti kamione po Njemačkoj.

Foto: bbz.hr


Tagovi

Bjelovarsko-bilogorska županija Valentino Rusan Gornji Sređani Dežanovac Plug premetnjak Pobjednik Natjecanje Oranje Njemačka Vozač kamiona Obitelj Rusan Muzne krave Roditelji


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.