Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštene prakse
  • 05.10.2023. 16:30

Plodine kažnjene s 15.000 eura zbog nepoštenih trgovačkih praksi

Ovaj trgovački lanac u razdoblju od 29. ožujka 2018. do 8. siječnja 2019. izvršavao je plaćanja dobavljaču svježeg mesa - junećih polovica u rokovima duljim od Zakonom propisanih 30 dana, navodi AZTN

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 699
  • 90
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznila Plodine d.d., Rijeka s 15.000 eura (113.017,50 kuna).

Kako su objavili, pokrenuli su ovaj upravni postupak po službenoj dužnosti radi utvrđivanja je li taj trgovac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu jednom od svojih dobavljača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

"Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ZNTP-a svom dobavljaču svježeg mesa", priopćili su te dodali kako je ovaj trgovački lanac u razdoblju od 29. ožujka 2018. do 8. siječnja 2019. izvršavao plaćanja tome dobavljaču svježeg mesa - junećih polovica u rokovima duljim od ZNTP-om propisanih 30 dana za svježe poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Kod određivanja kazne u obzir su uzeli težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti. Smatraju da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda nepoštenih praksi, ne samo u odnosu na Plodine, već i u odnosu na ostale adresate ovog Zakona.


Tagovi

Nepoštene trgovačke prakse Kazna Plodine AZTN


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić