Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internet kupnja traktora
  • 04.03.2017. 15:00

Platio avans za dva traktora, dobio - nijedan!

Preko interneta dogovorio kupnju dva traktora, uplatio avans i shvatio da je prevaren!

Foto: bigstockphoto.com, nito
  • 8.414
  • 897
  • 0

Jedan će međimurski poljoprivrednik proteklu veljaču itekako pamtiti. Naime, prema priopćenju Policijske uprave Međimurske, tamošnji je 53-godišnjak, našao na internetu stranicu jednog engleskog poduzeća koje je navodno specijalizirano za prodaju traktora.

Tvrtku je kontaktirao mailom i s osobom koja mu se predstavila kao zaposlenik te prodajne tvrtke, dogovorio kupnju ni manje ni više nego dva traktora. Nakon toga, putem Internet bankarstva uplatio je avans od oko 60 tisuća kuna te iz Međimurja u engleski Devon, poslao kamion koji mu je trebao dovesti kupljene traktore. No na toj engleskoj adresi, vozač nije pronašao ni tvrtku ni traktore.

Bitan detalj - Registar poslovnih subjekata

Poljoprivrednik je tek tada shvatio da je prevaren te je slučaj prijavio policiji koja nastavlja kriminalističko istraživanje. I dok god ono traje, naziv tvrtke niti internetsku stranicu, nismo uspjeli doznati.

Iz MUP-a su samo poslali sljedeće priopćenje:

"Upozoravaju se građani da prije sklapanja ovakvih ili sličnih kupovina, prethodno dobro provjere s kim stupaju u poslovni odnos, posebno ako se radi o prvom poslovnom kontaktu. Dobar način provjere poduzeća s kojim sklapate poslovnu suradnju, svakako je putem sudskog registra poslovnih subjekata, kojeg imaju države članice Europske unije, kao i druge europske zemlje. U Republici Hrvatskoj takav je registar oformilo Ministarstvo pravosuđa.

Kvalitetan način provjere je i razgovor s eventualnim prijašnjim kupcima, koji su poslovali s poslovnim subjektom od vašeg interesa. Značajno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari, svakako je i nesrazmjerno niža cijena neke robe ponuđene putem internetskog oglasnika u odnosu na stvarnu tržišnu", poručuju iz MUP-a.

Moguće da ovaj 53-godišnjak nije jedini koji je prevarom ostao bez velikog iznosa novca, no dobro je što je slučaj prijavio policiji te na taj način možda pomogao i drugima da ih lažni poslovnjaci prevare. Odlučite li se za kupnju traktora, imajte na umu da gotovo sve tvrtke koje ih proizvode i distribuiraju imaju svoja službena predstavništva u Hrvatskoj.

Foto: bigstockphoto.com, nito


Tagovi

Kupnja traktora Internet shopping


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.