Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena plaćanja
  • 29.12.2015. 18:00

Planirajte sjetvu pomoću EZP kalkulatora

Agencija za plaćanja pripremila je EZP kalkulator pomoću kojega će poljoprivrednici jednostavnije isplanirati sjetvu.

  • 1.548
  • 178
  • 0

Od 2015. godine zajednička poljoprivredna politika Europske unije, uvela je nova pravila za provedbu i odobravanje izravnih plaćanja, a jedna od najsloženijih novosti je zeleno plaćanje za provođenje poljoprivrednih praksi prihvatljivih za klimu i okoliš.

Korisnici koji imaju više od 10 hektara obradivog zemljišta odnosno oranica, dužni su na svojem poljoprivrednom gospodarstvu provoditi zelenu praksu Raznolikost usjeva, a poljoprivrednici s više od 15 ha obradivog zemljišta dužni su najmanje 5% oranica prijaviti i održavati kao Ekološki značajne površine (EZP). Danas većina poljoprivrednika već ispunjava sve uvjete vezane uz zelene prakse, no neki svoje aktivnosti tek trebaju prilagoditi propisima kako bi ostvarili zelena plaćanja.

Kao pomoć u planiranju sjetve na obradivim površinama Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pripremila je EZP kalkulator, interaktivni izračun, kojim poljoprivrednici mogu provjeriti jesu li obveznici zelenih praksi, te izračunati ispunjavaju li tražene uvjete ili moraju mijenjati strukturu usjeva na svojem gospodarstvu. Preuzeti ga možete ispod ovoga teksta, kao i brošuru Zelena plaćanja u kojoj su opisani detalji oko provedbe zelenih praksi, raznolikosti usjeva i ekološki značajnih površina te očuvanja trajnih travnjaka.


Dokumenti


Tagovi

Zelena plaćanja Raznolikost usjeva Ekološki značajne površine EZP kalkulator Planiranje sjetve


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić