Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 18.04.2009.

Planira se gradnja prve uljare u imotskom kraju

Zagvozd - dalmatinska zagora

  • 603
  • 28
  • 0

Svake je godine sve više maslinika u Dalmatinskoj zagori, odnosno na potezu od Šestanovca do Vrgorca i na širem području Zabiokovlja. Tamošnji poljodjelci kažu da će zasađenih maslina u tom dijelu Zagore uskoro biti znatno više.

To potvrđuju i maslinici u Kamenmostu kod Imotskog, u Rašćanima i Zagvozdu. U potonjem mjestu samo ove godine podijeljeno je i posađeno 2665 mladih maslinovih stabala u sklopu programa Splitsko-dalmatinske županije. Taj se projekt temelji na planu hrvatske Vlade o oplemenjivanju i zagorskoga krajobraza voćnjacima, a u suradnji općina i gradova kako bi poljodjelci u širem Zabiokovlju imali više maslinovih nasada do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naime, poljodjelci su i u Zagvozdu plaćali tek trećinu od pune cijene maslinove sadnice, dok dvije trećine cijene podjednako plaćaju ta općina i Splitsko-dalmatinska županija.

Inače, na cijelom širem Zabiokovlju dosad je posađeno više od 8000 mladih maslinovih stabala, a tamošnji maslinari ozbiljno razmišljaju i o gradnji prve uljare u imotskom kraju tvrdeći da za to imaju dobre razloge.

Autor: N. Musulin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)