Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 24.12.2021. 13:00

Plan upravljanja ciganskim perjem i žljezdastim nedirkom

Plan upravljanja koji određuje okvir za upravljanje populacijama invazivnih stranih vrsta koje su široko rasprostranjene u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoj pustilo je u javno savjetovanje.

Foto: Wikimedia commons/Stefan.lefnaer
  • 967
  • 89
  • 0

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja otvorilo je dva nova javna savjetovanja.

Tema prvog je plan upravljanja ciganskim perjem (Asclepias syriaca L.). Ova je biljka, naime, uvrštena na popis invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj uniji.

Također, isto se provodi i za upravljanja žljezdastim nedirkom (Impatiens glandulifera Royle) koji je također uvršten na taj popis.

Za obje vrste izrađen je Plan upravljanja koji određuje okvir za upravljanje populacijama invazivnih stranih vrsta koje su široko rasprostranjene u Republici Hrvatskoj, kako bi se na najmanju moguću mjeru sveli njihovi štetni učinci na bioraznolikost, usluge ekosustava i/ili zdravlje ljudi, uzimajući u obzir i mogući štetni utjecaj na gospodarstvo kao pogoršavajući čimbenik.

"Ovim planom upravljanja osmišljene su aktivnosti s ciljem iskorjenjivanja njihove populacije na prioritetnim lokacijama u Hrvatskoj na kojima je vrsta zabilježena, kontrole širenja na lokacijama koje u okviru ovog plana upravljanja nisu određene kao prioritetne, kao i edukacije javnosti radi sprječavanja daljnjih unošenja vrste u prirodu", navodi Ministarstvo u opisu savjetovanja kod svake spomenute vrste.

Žljezdasti nedirak (Foto: Wikimedia/Udo Schmidt)

Dodaju da su za svaku aktivnost definirani provoditelji i pokazatelj provedbe aktivnosti.

 

Oba savjetovanja su otvorena do 5. siječnja 2022., a detaljnije informacije u vezi ciganskog paperja pronađite ovdje, a žljezdastom nedirku na ovom linku.

Vidjeli ste invazivnu vrstu? Dojavite Ministarstvu gospodarstva

Prisutnost ciganskog perja zabilježena je u 14 županija, a riječ je o Varaždinskoj, Gradu Zagrebu, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Karlovačkoj, Požeško-slavonskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj.

Žljezdasti nedirak prisutan je u njih 10. I to u Virovitičko-podravskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Gradu Zagrebu, Karlovačkoj te Primorsko-goranskoj županiji.


Tagovi

Javno savjetovanje Cigansko perje Žljezdasti nedirak Invazivne vrste Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.