Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup zemlje
  • 28.07.2022. 18:00

Plaćaju poljoprivrednicima da prestanu s proizvodnjom - UK uvodi novi program

Navodno se stariji farmeri ne mogu prilagoditi novim zahtjevima. Oko 75 posto poljoprivrednika je zainteresirano za uzeti novac

Foto: Depositphoto/budabar
  • 1.403
  • 279
  • 0

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je uvela novi program koji poljoprivrednicima nudi paušalna, fiskalna novčana plaćanja da se prestanu baviti konvencionalnom poljoprivredom, proizvoditi hranu te prodaju svoju zemlju, izvijestio je Natural News.

Program je nazvan "Shema osnovnog plaćanja", a cilj mu je da se ispune agende zelene politike. Za razliku od nizozemske vlasti, koja želi pod pritiskom provesti reforme, u UK su se odlučili za drugačiju taktiku. Oni koji prihvate gotovinu, moraju ili otići u mirovinu ili preuzeti drugi posao kojeg im vlada odobri. 

Problem su stariji?

Navode da se stariji farmeri ne mogu prilagoditi novim zahtjevima i da oni koji ne žele mijenjati svoje poljoprivredne metode, mogu odustati od proizvodnje ili prodati svoju zemlju. Alternativne, ekološki prihvatljive tehnike usvojit će novi farmeri.

Tvrdi se da stariji poljoprivrednici stoje na putu zelenog plana jer s njima nema promjene i ne može se ići naprijed. Mnogi su u velikim dugovima i jedini izlaz vide u Vladinoj ponudi.

Agrar Velike Britanije već godinama slabi, što se posebno može zahvaliti epidemiji Covid-19. Mnogi će izgubiti poslove zbog nevolja u lancu opskrbe, ali i korupcije na tržištu te vrtoglave inflacije. 

Stariji se ne mogu prilagoditi 

75 posto zainteresiranih

Uz stalni rast cijena goriva, gnojiva i svih ostalih poljoprivrednih inputa postaje nemoguće opstati. Farmeri se prisiljavaju da napuste svoja imanja i obiteljski posao.

Anketa koju je provela The Tenant Farmer's Association of England pokazuju da se oko 75 posto njih izjasnilo da su zainteresirani za uzimanje novca, napuštanje poljoprivrede i prodaju svoje zemlje.

Ovim putem su krenuli i u drugim državama. Nizozemska u nekim slučajevima nudi otkup imanja. Slično je u Kanadi, Italiji, a najavljuju se ovakvi potezi i u drugim državama.

Prosvjedi u Nizozemskoj se ne smiruju - 11.200 gospodarstva će prestati s radom

Stižu i kritike na aktivnosti vlasti koje nude takozvane, visoko napuhane fiat valute (novac koji pokriće svoje vrijednosti nema ni u kakvom konkretnom dobru poput zlata ili srebra, već mu vrijednost daje garancija institucije koja ga izdaje, op.a.), a koje su na rubu dampinga i postaju bezvrijedne u zamjenu za materijalnu imovinu poput poljoprivrednog zemljišta.


Tagovi

Ujedinjeno Kraljevstvo Otkup zemljišta Basic Payment Scheme Otkup imanja Zelena agenda Stariji poljoprivrednici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo