Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 09.12.2020. 13:45

Pisali premijeru: Registrirajmo nove/dodatne površine za izravna plaćanja

Hrvatska je prilikom pristupanja Uniji u pregovorima prijavila 900.000 hektara za izravna plaćanja, od ukupno 3,1 milijun hektara svojih poljoprivrednih površina prije rata, navode iz Udruge Život.

Foto: Renata Prusina
  • 369
  • 268
  • 0

Bez povećanja poljoprivrednih površina nema samodostatnosti, poručili su iz Udruge OPG-a Hrvatske "Život" te dopisom poslanim na Vladu, resorno ministarstvo i medije, pozvali premijera Andreja Plenkovića "da iskoristi svoja poznanstva i utjecaj koji je više puta napomenuo", kako bi se Hrvatska mogla izboriti za registraciju novih/dodatnih poljoprivrednih površina za izravna plaćanja u EU, a time i dodatni iznos za mjere ruralnog razvoja.

Poljoprivredno zemljište rješava se već 25 godina

Podsjećaju kako smo prilikom pristupanja Uniji u pregovorima s Europskom komisijom prijavili 900.000 hektara za izravna plaćanja, od ukupno 3,1 milijun hektara svojih poljoprivrednih površina prije rata.

"Ovaj apsurd možda se najbolje vidi kod krškog reljefa koji je u nezavidnom položaju jer ima oko 1,6 milijuna ha poljoprivrednih površina, a Komisiji je prijavljeno samo oko 72.400 ha“, ističu.

Nadalje, smatraju da treba propitati rad pregovarača kao i onih koji u 25 godina nisu riješili problem državnog poljoprivrednog zemljišta.

Što donosi (novi) prijedlog izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu?

"Šteta je u milijardama kuna, a odgovornost snose vlade Sanadera, Kosorice i Milanovića te ministarstva Pankretića, Čobankovića i Jakovine. Iznos štete godišnje za potpore i za mjere ruralnog razvoja, otprilike 5-6 milijardi kuna godišnje“, prozivaju iz Udruge.

Zaključno, predlažu premijeru dvije solucije: "da se vlada izbori za registraciju novih/dodatnih poljoprivrednih površina za izravna plaćanja u EU, a time i za dodatni iznos za mjere ruralnog razvoja ili da potpore za novoregistrirane površine isplaćuje iz državnog proračuna."

Registraciju zatražili i od Komisije

Iz Udruge su se za pomoć obratili i povjereniku Europske Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Januszu Wojciechowskom.

"Pojedinačni poljoprivrednici mogu od svojih nacionalnih tijela zatražiti potporu za bilo koju novu parcelu, pod uvjetom da je ona u skladu s definicijom "poljoprivredne površine” utvrđenom u članku 4. stavku 1. točki (e) Uredbe (EU) br. 1307/20131“, pojasnio im je u odgovoru Wojciechowski.

Nadalje, istaknuo je kako nadležna nacionalna tijela sve novoprijavljene površine registriraju u sustavu identifikacije za poljoprivredne parcele iz članka 68. stavka 1. točke (b) Uredbe (EU) br. 1306/20132.

Za kraj je naglasio da nijedna druga država članica nikada nije od EK zatražila registraciju novih/dodatnih površina za izravna plaćanja. "Komisija nema ovlasti za registraciju poljoprivrednih površina za izravna plaćanja; u kontekstu podijeljenog upravljanja to je u nadležnosti država članica“, zaključio im je u odgovoru povjerenik.


Tagovi

Poljoprivredna površina Udruga OPG-a Hrvatske Život Registracija Janusz Wojciechowski Andrej Plenković


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs