Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 21.09.2014. 10:00

Pioneer otišao za boljim uvjetima proizvodnje

Odlučeno je da se dorada u Osijeku zatvori i da se proizvodnja seli u neke druge regije, gdje se mogu postići optimalniji uvjeti proizvodnje. Odnosno gdje se može osigurati navodnjavanje i sigurnost proizvodnje.

  • 978
  • 83
  • 0

Slavonski poljoprivrednici i Osječani bili su prije 15-tak godina sretni kada je na mjestu propale IPK-ove tvrtke Oranica, došao američki Pioneer. U neku ruku, to je bio nastavak sjemenske proizvodnje na toj lokaciji, a kada se još radilo o velikoj tvrtki kao što je renomirani američki proizvođač sjemena, zadovoljstvo je bilo još veće. No, kao grom iz vedra neba, prije nekoliko mjeseci prostrujila je Osijekom vijest da Pioneer odlazi iz Hrvatske. To nije bilo točno. Pioneer ne odlazi iz Hrvatske, već s radom prestaje pogon za doradu i pakiranje sjemena. Evo što o tome kaže Marko Jukić, direktor Pioneer sjeme d.o.o.

"Prvi pokusi su zasijani na IPK Osijek, Poljoprivredno-znanstvenom centru još 1974.godine. Možda čak i na ovim oranicama na kojima smo mi sada. Dakle 40 godina smo na ovim prostorima ovdje. No, kažem, nećemo slaviti jer naš gazda je odlučio da se dorada u Osijeku zatvori i da se proizvodnja seli u neke druge regije gdje se mogu postići optimalniji uvjeti proizvodnje.

Odnosno, gdje se može osigurati navodnjavanje i sigurnost proizvodnje. Meni je žao da se to dogodilo jer od toga kruha su uživali naši radnici i mnogi koji su bili povezani s našom proizvodnjom, a od toga je imala koristi i lokalna zajednica jer je imala ljude koji su radili, a ne koji su na birou. No, kažem tako je to danas. Vlasnici su tako odlučili, a na nama je ostalo da radimo i dalje, ali na jedan drugi način. Poljoprivrednicima se tu ništa ne mijenja i za njih ostaje sve isto.

Sjeme za potrebe plasmana u Hrvatskoj kod nas će dolaziti iz Francuske, Austrije, Mađarske, Rumunjske i drugih zemalja u naše centralno skladište. Mi ćemo iz njega sjeme distribuirati direktno ratarima. Od samog početka radili smo i na edukaciji poljoprivrednika, učili ih i zajedno s njima razvijali naše hibride. I mislim da smo uspjeli i smatram da oni koji su nas slušali da su bili profitabilniji od onih koji nas nisu slušali.

I dalje ćemo se truditi da poljoprivrednicima osiguramo na korištenje najbolji sortiment i sjeme najbolje moguće visoke kvalitete. Ali i ono što je važno, nove tehnologije. Ima i sušnih i kišnih godina. Treba uzeti presjek minimalno pet godina i vidjeti što smo napravili. Dakle, naše sjeme uz gnojidbu i zaštitu sigurno daje visoke prinose. I dalje ćemo biti dobri opskrbljivači sjemenom i truditi se da na svojim poljima poljoprivrednici dobiju što više", rekao je Marko Jukić.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pioneer Marko Jukić Sjeme Kukuruz Hibridi Optimalni uvjeti Navodnjavanje Sigurnost proizvodnje Pogon za doradu Pakiranje sjemena Lokalna zajednica Osijek IPK Oranica Proizvodnja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić