Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Phil Hogan
  • 27.08.2020. 12:50

Phil Hogan podnio ostavku - prekršio mjere protiv koronavirusa

Bio je na večeri s 82 uzvanika, a dozvoljeno je šest. Nije se držao ni pravila o odlasku u samoizolaciju nakon što je u Irsku došao iz Bruxellesa.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 141
  • 260
  • 0

Phil Hogan još je jedna žrtva koronavriusa, ili bolje rečeno, žrtva krive odluke. Naime, ovaj političar Europske unije, njezin povjerenik za trgovinu i bivši povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, podnio je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen ostavku zbog kršenja protupandemijskih mjera. 

"Sve je jasnije da je kontroverza u pogledu mog nedavnog posjeta Irskoj počela odvraćati pozornost s mog rada kao europskog povjerenika i diskreditirati moj rad u sljedećim ključnim mjesecima, posebice pregovorima o sporazumu o budućim odnosima s Velikom Britanijom", komentirao je u priopćenju o ostavci. 

Nije se držao pravila

A posjet u Irskoj, kojega je pod pritiskom der Leyen, morao opisati na četiri stranice, odvijao se od 31. srpnja do 21. kolovoza. Pred sam odlazak, 19. kolovoza, u Galwaju je prisustvovao večeri na kojoj je bilo više od 80 ljudi, što je daleko više od šest koliko dopuštaju tamošnja pravila. 

Osim toga, nije se držao pravila o odlasku u samoizolaciju nakon što je u tu zemlju došao iz Bruxellesa. Tada se pozvao na negativan test na Covid-19 smatrajući da je dovoljno da ne prekrši pravilo o karanteni. Mediji navode i kako je ga je dva dana nakon večere irska policija zaustavila jer je za volanom razgovarao na mobitel.

U priopćenju je priznao da nije trebao sudjelovati na večeri u povodu 50. obljetnice golf kluba irskog parlamenta na kojoj je bilo 82 uzvanika. "Duboko žalim što je moje putovanje u Irsku - zemlju koju sam s ponosom predstavljao kao javni službenik većinu svog odraslog života - izazvalo takvu zabrinutost, nelagodu i uznemirenost", napisao je Hogan. Kaže, trebao je biti rigorozniji u svom pridržavanju protupandemijskih smjernica. 

Odlazak u vrijeme nezgodno za EU 

"Životna čast mi je bila služiti kao europski povjerenik, prvo u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a zatim u trgovini. Vjerujem da je projekt Europske unije krunsko postignuće našeg zajedničkog kontinenta: snaga za mir i prosperitet kakvu svijet nikada nije vidio", riječi su ovog Irca, rođenog u Kilkennyju. 

Nezgodno je što njegov odlazak stiže u vrijeme posebno napetih trgovinskih odnosa EU-a sa SAD-om, Kinom, ali i Brexita. 

"I dalje sam uvjeren da je u vrijeme kada se globalno gospodarstvo suočava sa značajnim izazovima i turbulencijama, važnost EU kao globalnog lidera i dalje najvažnija. Kao povjereniku EU za trgovinu bio mi je prioritet ojačati njezinu globalnu vodeću ulogu u trgovini i ojačati sposobnost da se zaštiti od nepoštenih trgovačkih praksi. EU mora ostati u središtu multilateralnog sustava otvorene, poštene trgovine i trgovine temeljene na pravilima i nastaviti provoditi pozitivnu agendu reformi", poručio je. 

Predsjednica der Leyen je prihvatila i kratko komentirala njegovu odluku. "Vrlo sam mu zahvalan na njegovom neumornom radu povjerenika za trgovinu od početka ovog mandata i na prijašnjem uspješnom mandatu povjerenika zaduženog za poljoprivredu. Želim mu sve najbolje za budućnost."


Tagovi

Phil Hogan Povjerenik Ostavka Protupandemijske mjere Kršenje Irska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mlado tatina pomoćnica oko mladih konja 🐎🐎😃