Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum
  • 18.01.2020. 18:00

Phil Hogan: EU želi biti sigurna da je američko-kineski sporazum u skladu s propisima

Spor dva vodeća svjetska gospodarstva traje već dulje od godinu dana, sad je potpisan inicijalni trgovinski sporazum, ali Europska unije dodatno će ga provjeriti.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
  • 231
  • 17
  • 0

Europska unija provjerit će je li preliminarni američko-kineski trgovinski sporazum u skladu s međunarodnim trgovinskim propisima, najavio je u četvrtak povjerenik EU-a za trgovinu Phil Hogan.

Washington i Peking u srijedu su potpisali inicijalni trgovinski sporazum prema kojem će Kina povećati kupnju američkih proizvoda i usluga za 200 milijardi dolara u sljedeće dvije godine a SAD zauzvrat ukinuti određene carine na kineski uvoz.

Spor dva vodeća svjetska gospodarstva traje već dulje od godinu dana, kočeći gospodarski rast i izazivajući nervozu na financijskim tržištima. Europski povjerenik za trgovinu poručio je danas da će u Bruxellesu pomno proučiti netom potpisani sporazum.

Detalji su pomalo nejasni, kazao je Hogan putem video-linka iz Washingtona sudionicima konferenciji u Londonu. "A mi znamo da se vrag krije baš u detaljima", dodao je.

Kina prestaje kupovati američke poljoprivredne proizvode

"Izašli su iz uobičajenog okvira unutar kojeg se inače dogovori sklapaju... i pregovaraju izravno, na bilateralnoj osnovi pa ćemo morati provjeriti je li (sporazum) u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO)", dodao je europski dužnosnik.

Sporazum ne otvara pitanje "strukturnih reformi” u Kini koje su tražili EU i SAD, napominje Hogan, i Bruxelles želi vidjeti što će biti ponuđeno u drugoj fazi pregovora SAD-a i Kine.

Upitan da komentira sukob Francuske i SAD-a oko digitalnog poreza, zbog kojeg je Washington zaprijetio 100-postotnim carinama na uvoz šampanjca, ručnih torbica i drugih francuskih proizvoda u vrijednosti od 2,4 milijardi dolara, Hogan je odgovorio da će po njegovoj procjeni u konačnici biti pronađeno rješenje za primjenu globalnog poreza na tehnološke divove poput Amazona i Googlea.

Francuski izvoz vina pao zbog američkih carina

"Mislim da su se u konačnici svi, uključujući i SAD, pomirili s time da će se tehnološke kompanije oporezivati na globalnoj razini. Pitanje je kako ćemo ga definirati i kakvi će u konačnici biti kriteriji", izjavio je Hogan.

Možda će za produbljivanje razgovora trebati pričekati do 2021. ili 2022. godine, dodao je.

Komentirajući dugo odgađanu reformu WTO-a, Hogan je rekao da će po njegovoj procjeni SAD povući određene poteze tek 2021. godine, nakon predsjedničkih izbora u SAD-u. Ponovio je ujedno mišljenje predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da Velika Britanija neće moći pregovorima do kraja ove godine utanačiti sve aspekte budućih odnosa s EU-om, kao što je zacrtao britanski premijer Boris Johnson.

Dvije strane moraju odrediti prioritete, smatra on.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

SAD Kina Trgovinski sporazum Phil Hogan

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]