Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 21.09.2017. 12:00

Petrokemija provela projekte energetske učinkovitosti

Investicijama u mjere energetske učinkovitosti postižu se uštede u potrošnji električne energije od oko 3,4 GWh godišnje, uz period povrata investicije od dvije godine, navode iz Petrokemije.

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
  • 303
  • 24
  • 0

Ugovori o izvedbi projekta energetske učinkovitosti "Modernizacija sustava elektromotornih pogona na postrojenjima Vode - 2, Energana i Crpna stanica Pakra te modernizacija dijela sustava vanjske rasvjete" potpisani između Petrokemije d.d. i HEP ESCO d.o.o., uspješno su realizirani prema planu.

Cjelokupni postupak koji je obuhvaćao modernizaciju navedenih sustava od izrade studija izvodljivosti preko glavnih projekata, pa do postavljanja opreme i puštanja u rad proveden je vlastitim znanjem od strane stručnjaka Petrokemije d.d. i HEP ESCO-a d.o.o., navode iz Petrokemije.

Ovim investicijama u mjere energetske učinkovitosti postižu se uštede u potrošnji električne energije od oko 3,4 GWh godišnje, uz period povrata investicije od dvije godine.

Pored modernizacije elektromotornih pogona i rasvjete uspostavljeno je i daljinsko očitovanje energenata te instaliran i ESCO Monitor®, kao podrška pri uvođenju sustava upravljanja energijom prema normi ISO 50001. ESCO Monitor® je računalno poslovni sustav za gospodarenje energijom koji omogućava uvid u potrošnju, analizu i planiranje potrošnje, nadzor i upravljanje te rano otkrivanje i alarmiranje u slučaju promjene potrošnje energije.

"Realizacijom projekata energetske učinkovitosti Petrokemija d.d. dokazuje sljedivost osnovnih principa sukladno uspješno uvedenom sustavu upravljanja energijom ISO 50001 te će na osnovu istih nastaviti s provedbom svih ostalih planiranih investicija u cilju daljnjeg smanjenja utroška energije", navode iz Petrokemije.

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell


Tagovi

Petrokemija Energetska učinkovitost Projekt Ušteda energije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.