• Petrokemija
  • 03.10.2015. 11:35

Petrokemija poziva ulagače na upis novih dionica!

Uprava Petrokemije u petak je pozvala zainteresirane ulagatelje da u roku 21 dana iskažu interes za upis novih dionica Petrokemije, uz uplatu uloga u novcu, stvarima i pravima.

  • 175
  • 22
  • 0

Uprava Petrokemije u petak je pozvala zainteresirane ulagatelje da u roku 21 dana iskažu interes za upis novih dionica Petrokemije, uz uplatu uloga u novcu, stvarima i pravima.

Kako je objavljeno iz kompanije, poziv se temelji na Vladinoj odluci od 24. rujna ove godine. Vlada je tom odlukom ovlastila Ministarstvo gospodarstva da, upravljajući dionicama u vlasništvu države, na glavnoj skupštini Petrokemije glasa za prihvaćanje revidiranog plana restrukturiranja sukladno kojem bi se osigurala dugoročna stabilnost kutinske tvornice gnojiva kroz dokapitalizaciju u novcu, stvarima i pravima.

Nužna dokapitalizacija

Time se, kako je na sjednici Vlade istaknuo ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, spašava Petrokemija koja je godinama ostvarivala gubitke u iznosu od 50 do nekoliko stotina milijuna kuna gubitaka, ali je u prvoj polovici ove godine taj gubitak smanjen na 15 milijuna kuna.

I Uprava Petrokemije u pozivu navodi kako, sukladno revidiranom programu restrukturiranja i financijske konsolidacije Petrokemije 2015. do 2019. godine, a s obzirom na zadovoljavajuće ostvarene rezultate Grupe Petrokemija u prvih šest mjeseci ove godine, "nastavlja s implementacijom zacrtanog plana restrukturiranja za čiju daljnju provedbu je nužno provođenje dokapitalizacije tijekom idućeg razdoblja".

Restrukturiranje uplatom novih dionica

Uprava također smatra da je, za nastavak normalnog poslovanja te provođenja plana restrukturiranja, dokapitalizaciju optimalno provesti bilo uplatom novih dionica u novcu, bilo zamjenom potraživanja vjerovnika za vlasničke udjele u Petrokemiji. Nakon iskazivanja interesa revizor će procijeniti vrijednost stvari i/ili potraživanja koja se ulažu. Ovisno o rezultatima, odredit će se najveći broj novih dionica za koji se može povećati temeljni kapital.

Uprava i Nadzorni odbor potom će sazvati skupštinu s prijedlogom donošenja odluke o povećanju temeljnog kapitala, najavljuje se u pozivu. Radi realizacije revidiranog programa restrukturiranja Uprava namjerava dopustiti upis novih dionica isključivo potencijalnim ulagateljima koji će za upisane nove dionice uplatiti iznos u kunskoj protuvrijednosti od najmanje 100.000 eura.

Prošle godine Petrokemija nije pronašla strateškog partnera, pa su Uprava i Nadzorni odbor pokrenuli program restrukturiranja i financijske konsolidacije, što obuhvaća i dokapitalizaciju. U toj dokapitalizaciji je upisan kapital u iznosu od 253 milijuna kuna, a bio je planiran iznos od 500 milijuna kuna.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Petrokemija Ivan Vrdoljak Kutinska tvornica gnojiva Konsolidacija Dokapitalizacija Restrukturiranje Povećanje kapitala


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #agroklub

Koliko znaš o Agroklubu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…  

Pročitaj cijelu bilješku