• Petrokemija d.d.
  • 30.07.2020. 14:15
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Petrokemija ostvarila dobit u prvom polugodištu, rastu plaće zaposlenicima

U prvom polugodištu tvrtka je ostvarila neto dobit u iznosu od 239 milijuna kuna, u odnosu na 29 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine. Također, prvi puta nakon 12 godina povećana su prava radnika.

Foto: Petrokemija.hr
  • 200
  • 35
  • 0

Petrokemija je ostvarila dobit u prvom polugodištu, a slijedi i povećanje plaće zaposlenicima. Kako su priopćili, u prvih šest mjeseci 2020. godine, tvrtka je ostvarila neto dobit u iznosu od 239 milijuna kuna, u odnosu na 29 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine.

Uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki, neto dobit za prvih šest mjeseci 2020. iznosi 251 milijun kuna u usporedbi s neto dobiti od 90 milijuna kuna u prvom polugodištu 2019. EBITDA bez jednokratnih stavki iznosi 304 milijuna kuna, i u odnosu na prvo polugodište 2019. značajno se povećala zahvaljujući stabilnoj proizvodnji i prodaji te niskoj cijeni prirodnog plina.

Pandemija nije negativno utjecala

"Pandemija COVID-19 nije negativno utjecala na potražnju za mineralnim gnojivima u prvom dijelu godine, zbog očekivane neelastičnosti potrošnje hrane i poljoprivredne proizvodnje.

Proizvodnja mineralnih gnojiva odvijala se stabilno, dok je logistika djelovala uz manje poremećaje u lancima opskrbe uzrokovane COVID-19 krizom. Na poslovanje kompanije pozitivno je utjecala znatno niža cijena prirodnog plina, kao i implementirane mjere efikasnosti u prethodnim razdobljima“, ističu iz Petrokemije.

Poslovodstvo tvrtke, dodaju, kontinuirano promatra razvoj situacije vezano uz COVID-19 i provodi sve relevantne preporuke HZJZ radi očuvanja zdravlja i sigurnosti zaposlenika. Kontinuirano se radi na procjeni učinaka pandemije na poslovanje.

Povećana prava zaposlenih

Isti dan nakon objave dobrih rezultata, predstavnici Uprave i sindikata – EKN, Demos HUS i Sindikata naftnog gospodarstva, usuglasili su Aneks Kolektivnom ugovoru za Petrokemiju d.d. Time su prvi puta nakon 12 godina povećana prava zaposlenika.

Navedeno podrazumijeva povećanje plaća radnika na razini 5% te s druge strane usklađivanje temeljnih radno pravnih odnosa u skladu sa standardima industrije. Izmijenjene su i odredbe koje reguliraju otpremnine i prekovremeni rad, a sve u skladu sa standardom industrije. 

Ovim Aneksom Kolektivnog ugovora zadržana je visoka razina prava zaposlenika, a definirana su i dodatna unapređenja. Za ugovorene pogodnosti Petrokemija će na godišnjoj razini izdvajati 8 milijuna kuna više.

"Postojeće stanje i struktura imovine i obveza Društva, te sadašnja razina organiziranja i prilagodbe procesa odvijanju poslovne aktivnosti u kriznim uvjetima, pokazuju sposobnost tvrtke da se suoči s brojnim izazovima koje donosi sljedeće razdoblje“, zaključuju.

Dogovorenim Aneksom sva ugovorena prava iz Kolektivnog ugovora vrijede do 31.12.2021. godine.


Tagovi

Petrokemija Dobit Potražnja Mineralna gnojiva Koronavirus


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne bi bilo zabune :) (iz grupe Povrtlar)