Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jakovina obišao stradala područja
  • 29.06.2014. 11:45

Petogodišnje ukidanje poticaja za lažne prijave?!

Jakovina je najavio i kako će se načiniti još jedna analiza stradalih poljoprivrednih površina koje je Sava poplavila i to na osnovu orto foto snimke stanja na terenu, a sve sa ciljem kako bi se obavila što točnija procjena nastalih šteta.

  • 478
  • 49
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izrazio je zadovoljstvo što je došlo do produženja roka do 4. srpnja za interventni otkup stoke poljoprivrednika sa stradalih područja, rekavši kako je riječ o odluci kojoj je za cilj da pomogne stradalim ljudima županjske Posavine. "Činimo što možemo kako bi pomogli tim ljudima. Nekima je to što činimo puno, nekima malo, ali mi činimo ono što možemo. Odluka da se produži interventni otkup stoke ide u tom smjeru i kako sam čuo, ljudi su na terenu zadovoljni", rekao je u Vrbanji Jakovina, nakon što je obišao postradalo područje.

Također je najavio i kako će se načiniti još jedna analiza stradalih poljoprivrednih površina koje je Sava poplavila i to na osnovu orto foto snimke stanja na terenu s 25. svibnja, a sve sa ciljem kako bi se obavila što točnija procjena nastalih šteta. "Napravit ćemo još jednu analizu na osnovu orto foto snimka od 25. svibnja i uporediti to s snimkom od 21. svibnja kako bi dobili cjelovit pregled ukupnih poplavljenih poljoprivrednih površina", naveo je ministar Tihomir Jakovina. Pojasnio je kako stručnjaci žele preklopiti i jedan i drugi snimak te vidjeti koje su površine poplavljene izravnim izlijevanjm rijeke Save, a koje zaobalnim vodama.

Na području općina Gunja, Vrbanja i Drenovci u županjskoj Posavini od ukupno 18.923,27 ha poljoprivrednih površina u ARKOD-u poplavljeno je ukupno 7.854,12 ha odnosno 41,51 posto površina. Promatrajući po općinama najviše površina – 4.385,37 ha poplavljeno je u općini Drenovci (46,84 posto svih površina), Gunji – 1826,59 ha (100 posto površina), te Vrbanji 1642,16 ha (21,23 posto).

Jakovina je također upozorio kako će ministarstvo automatizmom podizati kaznene prijave protiv onih poljoprivrednih proizvođača koji pokušaju preuveličati hektare poljoprivrednog zemljišta koje im je Sava poplavila, što je podržao i predsjednik Dražvnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode Damir Rimac koji se založio da se tim poljoprivrednicima ukinu i poticaji u narednih pet godina.

"Bez sumnje je da su poljoprivredni proizvođači pretpjeli ogormne štete u poplavama i da im štetu treba nadoknaditi, ali u toj katastrofi pokušati nešto lažirati, a vjerojatno će biti pokušaja, nedopustivo je", poručio je Rimac. Jakovina je također rekao kako se još uvijek čekaju rezultati analize uzoraka tla poljoprivrednog zemljišta koji su uzeti na području općine Drenovci, Gunja i Vrbanja kako bi se analizirala osnovna agrokemijska svojstva, mehanički sastav i ukupni sadržaj teških metala, ocijenivši kako očekuje da ti rezultati budu dobri za poljoprivrednike.


Tagovi

Tihomir Jakovina Interventni otkup stoke Stradala područja Poplava Sava Županjska Posavina Poljopriredni proizvođači Analiza Tlo Štete Rimac ARKOD


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]