Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski sabor
  • 31.12.2021. 10:30

Petir: Donositi odluke u Zagrebu ili Bruxellesu, a ne pitati poljoprivrednike, nije održiv pristup

Ako se istinski želi očuvati hrvatsko selo i povećati proizvodnja domaćih proizvoda, potrebno je pitati stanovnike i poljoprivrednike što im treba, naglasila je Marijana Petir.

Foto: Facebook/Marijana Petir
  • 376
  • 326
  • 0

Prema podacima dostupnim na stranici Hrvatskoga sabora, Odbor za poljoprivredu bio je najaktivniji Odbor u 2021. godini s održanih 37 sjednica. 

Kad je riječ o tematskim sjednicama, također je bio najaktivniji s održanih 16 u 2021. godini.

Predsjednica Odbora Marijana Petir rekla je kako je ova godina za poljoprivrednike bila izuzetno teška jer su se osim s posljedicama Covida i poremećajima na tržištu, suočili s velikim štetama od potresa i drugih elementarnih nepogoda. Stoga im je, prema njezinim riječima, Odbor pružao podršku u opravdanim zahtjevima da se uvedu pojedine sektorske mjere pomoći, kako bi se stanje stabiliziralo, ali je i otvarao rasprave i tražio rješenje za mnogobrojne problem kao što su sve veće štete koju čini divljač.

"Slušali smo što nam poljoprivrednici i cijeli sektor govori i u tom smo smislu podnosili inicijative resornom Ministarstvu, ali i drugim državnim tijelima, te europskim institucijama kako bi što bolje pozicionirali hrvatsku poljoprivredu i zaštitili interese naših poljoprivrednika", kazala je Petir.

Uključenje poljoprivrednika

Istaknula je kako su uspjeli u dijalogu s Ministarstvom poljoprivrede utjecati da se određene dvojbene odredbe u pojedinim zakonima promjene, kao što je to bio slučaj sa Zakonom o sjemenu, a premda je kod Zakona koji regulira suzbijanje nepoštenih trgovačkih praksi usvojen dio njihovih prijedloga, ipak za mehanizme koji bi snažnije uveli red na tržište i bolje pozicionirali hrvatski poljoprivredni proizvod, nije bilo sluha.

"Ako se istinski želi očuvati hrvatsko selo i povećati proizvodnja domaćih proizvoda te podići konkurentnost naše poljoprivrede, potrebno je pitati stanovnike sela što ima treba da ostanu tamo živjeti, a poljoprivrednike, što njima treba da bi nastavili proizvoditi hranu za nas", zaključila je istaknuvši kako se do sada pokazalo da pristup gdje se odlučuje u uredu u Zagrebu ili Bruxellesu o hrvatskoj poljoprivredi, bez stvarnog uključivanja samih poljoprivrednika, nije koncept koji bi trebalo zadržati u sljedećoj godini.


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Marijana Petir Hrvatski sabor Aktivnost 2021.


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]