Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti
  • 25.03.2009.

Pet koraka do konkurentnog ekopoljoprivrednika

Ekološka poljoprivreda : udruga “Slap” počinje provedbu projekta "Ecocmpetitive”

  • 1.220
  • 59
  • 0

Hrvatska se konvencionalna poljoprivreda ne može nositi s konkurencijom iz Europske unije. Organska je proizvodnja ono čime možemo konkurirati. To je tržišna niša u kojoj hrvatski poljoprivrednici mogu najbolje iskoristiti specifične preduvjete podneblja i uspješno konkurirati proizvođačima iz naprednijih zemalja, a posebno zato što je ekohrana sve traženija i postiže cijene zbog kojih se ulazak u takvu proizvodnju isplati više nego ostanak u konvencionalnoj, smatra Sonja Vuković, predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap koja je upravo radi pružanja pomoći ekološkim poljoprivrednicima počela provedbu projekta EcoCompetitive.
Projekt financira flamanska vlada, a provodi se u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje i Euroregijom Dunav-Sava-Drava te flamanskim Eurappel VZW iz Leuvena.

Nedostaju poduzetnička znanja

EcoCompetitive je nadopuna projektu YES Ekopoduzetnik, koji Slap uspješno provodi već treću godinu, a u sklopu kojeg slavonskim ekopoljoprivrednicima pruža potrebna teorijska i praktična znanja iz proizvodnje, poduzetništva i marketinga te osigurava mikrokredite u iznosu do 10.000 eura za organsku proizvodnju.
“Radeći s ekološkim proizvođačima shvatili smo da su u stanju proizvesti odličan proizvod, ali im nedostaje poduzetničkih i marketinških znanja, te spremnosti i sposobnosti za zajedničko nastupanje na tržištu. Ovi projekti nastoje riješiti te probleme”, dodaje Sonja Vuković.

Prodaja preko web-shopa

Veći stupanj konkurentnosti EcoCompetitive projekt pokušat će postići kroz pet specifičnih koraka. Prvi od njih je preuzimanje znanja i iskustava od flamanskih partnera na području internetske prodaje organskih proizvoda i pokretanje web shopa preko kojega bi slavonski ekološki proizvodi trebali biti dostupni najširem tržištu. U drugom koraku planiran je studijski posjet slavonskih proizvođača Belgiji, gdje bi trebali dobiti uvide u iskustva tamošnjih ekoproizvođača i ponuditi svoje proizvode belgijskom tržištom. Stvaranje priručnika - praktičnog vodiča kroz ekotržišta EU - predviđeno je u trećem koraku, dok će četvrti biti pružanje stručne i savjetodavne pomoći kroz organizaciju Ekoforuma, gdje će mali proizvođači imati priliku susresti se s vodećim stručnjacima s područja prerade, plasmana i marketinga te iz prve ruke biti upoznati kako unaprijediti vlastitu proizvodnju. Posljednji korak bit će organizacija završne konferencije međunarodnog karaktera kako bi se vidjelo što je učinjeno i na čemu još treba raditi. Tijekom cijelog procesa svim će ekoproizvođačima, korisnicima projekta, biti osigurana mogućnost korištenja marketinških usluga kako bi svoje proizvode i usluge u što većoj mjeri prilagodili tržištu.

“Želimo postojeće proizvođače, bilo kao samostalne ili kroz udruživanje u zadruge, dovesti na viši stupanj dorade i prerade kako bi se stvorili proizvodi koji na tržištu mogu postići bolju cijenu”, napominje Sonja Vuković, dodajući kako je EcoCompetitive još jedna slagalica u Slapovom mozaiku poticanja socijalnog zapošljavanja kroz koje ta udruga nastoji stvoriti uvjete za jačanje domaćeg gospodarstva i stvoriti mogućnosti za samozapošljavanje mladih, žena i teže zapošljivih skupina, poglavito u ruralnim područjima.

Autor: Narcisa BOŠNJAK


Tagovi

Poljoprivreda Projekti Ekološki proizvodi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stablo na Papuku zbog kojeg se Park šumom Jankovac usuđujem šetati samo danju! #RuralFoto #priroda