Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 24.09.2008.

Pesticidi krivi za veći broj oboljelih od raka

Monitornig se provodi na širem području donjeg i gornjeg toka Neretve, gdje je stanje s obzirom na broj oboljelih još dramatičnije i alarmantnije

  • 771
  • 37
  • 0

Zbog nekontrolirane upotrebe pesticida u intenzivnoj poljoprivredi ugroženo je zdravlje stanovnika doline Neretve.

Iako znanstveno nije dokazano, veliki broj kancerogenih oboljenja na ovom području povezuje se upravo s prekomjernom upotrebom mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava, kojima se tretira voće i povrće ne poštujući dupuštene količine za neškodljivu primjenu.

Kako bi se i službeno potvrdili ovakvi utjecaji na život i zdravlje stanovnika delte Neretve, ekološka udruga Lijepa naša pokrenula je projekt pod nazivom “Antropogeni utjecaji na geokemijski okoliš slivnog područja donje Neretve i na zdravlje stanovnika”.

Tako će se provoditi istraživanja na terenu, uzimanje uzoraka tla, vode, vegetacije te ljudskog i životinjskog tkiva.

Suvremene metode

Osim toga, uzimat će se stotine uzoraka nadzemnih i podzemnih voda, kako bi se suvremenim analitičkim metodama odredila koncentracija toksičnih i radioaktivnih elemenata i teških metala, već zabilježenih u tkivima riba i drugih organizama na ovom porječju.

- Dosadašnja iskustva ukazuju na poguban utjecaj pesticida i mineralnih gnojiva, azbesta pa čak i bojnih otrova, koje Neretva sa sobom donosi iz gornjeg toka, na zdravlje stanovnika ovog područja - pojašnjava dr. Ante Kutle.

Monitornig se provodi na širem području donjeg i gornjeg toka Neretve u BiH, gdje je stanje s obzirom na broj oboljelih još dramatičnije i alarmantnije. Naime, u dolini Neretve od Mostara do Ušća u prošloj godini zabilježeno je više od 300 smrtnih slučajeva uzrokovanih malignim oboljenjima, dok je istodobno otkriveno 500-ak novooboljelih.

Prvi karcinom pluća

Prednjači karcinom pluća, koga znanstvenici dovode u vezu s udisanjem čestica zagađenog zraka.

Kako bi se dugoročno spriječilo onečišćenje doline Neretve te smanjio broj oboljenja, nužno je proglasiti čitavu deltu Parkom prirode, smatraju ekolozi. U takvim uvjetima zakonom bi se uredila i ograničila upotreba pesticida.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Osmislili nov i jeftiniji koncept vjetroelektrane - u realizaciju ideje uložio i Bill Gates

Američki startup Airloom osmislio je novi pristup energiji vjetra. Svoju su vjetroelektranu nazvali "krila na tračnicama", a njezina je izgradnja navodno puno jeftinija o...

Više [+]