Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 27.11.2008.

Peradarima 24,5 mil. kuna novčane naknade

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE UBLAŽAVA POVEĆANE TROŠKOVE PROIZVODNJE HRVATSKIM FARMERIMA

  • 834
  • 40
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odobrilo je novčane naknade u iznosu od 24,5 milijuna kuna proizvođačima utovljene peradi, konzumnih i rasplodnih jaja kako bi im se podmirili povećani troškovi proizvodnje prouzročeni ponajviše rastom cijena žitarica i ostalih komponenti za proizvodnju krmnih smjesa.

Tim će se sredstvima peradarima namiriti razlika između proizvodne cijene koštanja utovljene peradi za klanje i tržne cijene mesa, odnosno naknada povećanih troškova proizvodnje jaja. Od ukupno 24,5 milijuna kuna naknade, 85 posto je namijenjeno proizvođačima utovljene peradi, a 15 posto proizvođačima konzumnih i rasplodnih jaja.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Krešimir Kuterovac, podsjetio je kako je početkom kolovoza objavljen Javni natječaj za isplatu novčane naknade proizvođačima utovljene peradi te konzumnih i rasplodnih jaja koji je trajao do 22. kolovoza. Na natječaju je zaprimljeno 260 zahtjeva od kojih je 64 proizvođača ispunilo uvjete i ostvarilo pravo na naknadu. Kuterovac je istaknuo kako će ova sredstva pomoći unapređivanju proizvodnje i konkurentnosti proizvođača u uvjetima globalne tržišne ekonomije i približavanju standardima Europske unije.

Uz tu jednokratnu mjeru, kazao je, pred završetkom je i Operativni program razvitka peradarske proizvodnje kojim će se uz povoljna kreditna sredstva omogućiti gradnja novih objekata u peradarstvu, adaptacija postojećih objekata i nabava potrebne opreme za opremanje farmi.
Prema podacima Ministarstva, peradarstvo u Hrvatskoj sudjeluje s približno 9 posto u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, a udjel u stočarstvu je oko 18 posto vrijednosti. Prema proizvodnji i tehnologiji peradarstvo je jedan od najkonkurentnijih sektora u poljoprivredi.
(Hina)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djevojčice u narodnim nošnjama . #RuralFoto #Selo