Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 19.10.2022. 12:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pekka Pesonen: Izazovi su brojni, teško je očekivati proizvodnju hrane na održiv način

Glavni tajnik najvećeg europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca, osvrnuo se na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu na Zeleni plan ZPP-a, ali i sve krize koje su nas pogodile.

Foto: Odbor za poljoprivredu
  • 156
  • 50
  • 0

"Europska komisija nije dala učinkovite i djelotvorne alate kojima bi se smanjio utjecaj ograničenja na ekonomičnost i proizvodnost proizvodnje u EU koja pred poljoprivrednike stavlja Zeleni plan nove Zajedničke poljoprivredne politike", rekao je glavni tajnik najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača i zadruga COPA COGECA, Pekka Pesonen gostujući na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu. 

Planiranom smanjenju uporabe pesticida, antimikrobnih sredstava i gnojiva, dodao je, treba dodati i utjecaj pandemije Covid-19, rata u Ukrajini, energetske krize i velikog rasta inputa u poljoprivrednoj proizvodnji. 

"Teško je uz ove izazove očekivati od europskih poljoprivrednika proizvodnju hrane na održiv način", upozorio je navodeći da dodatni izazov predstavlja i lanac vrijednosti hrane koji bi trebao biti pošteniji i uravnoteženiji, za što Europska komisija prema njegovu mišljenju nije ponudila odgovarajuće alate.

Sigurnost opskrbe hranom u EU, naglasio je, je zagarantirana, ali ne pronađu li se adekvatna rješenja za ograničenja, nesigurnosti u opskrbi mogle bi se pojaviti u jesen 2023.

Kako je priopćeno iz Odbora, predsjednica Marijana Petir podsjetila je da su u okviru političkog dijaloga tražili od Europske komisije da ograniči cijenu plina i pokrene aktivnosti kojima bi se osigurale na EU razini potpore proizvođačima mineralnih gnojiva. 

"Očekujemo od EK da krene žurno i učinkovito rješavati spomenute probleme i za to osigura primjereni financijski okvir jer postojeći neće biti dostatan", naglasila je upozorivši da bi bilo loše da naš odgovor na ovu krizu bude povećani uvoz poljoprivrednih proizvoda i mineralnih gnojiva te drugih inputa iz trećih zemalja, umjesto okretanje vlastitoj proizvodnji i samodostatnosti. 

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i potpredsjednik COPA-e, Mladen Jakopović podsjetio je da je naša prednost niska razina uporabe pesticida, što je potrebno vrednovati na odgovarajući način. Vezano uz nacionalni Strateški plan u okviru ZPP-a, drži kako je potrebno dobro pozicionirati savjetodavnu službu. Prije svega zbog visoke starosne dobi nositelja poljoprivrednih gospodarstava i njihove slabije informatičke pismenosti.


Tagovi

Copa Cogeca Pekka Pesonen Marijana Petir Mladen Jakopović ZPP Zeleni plan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]