• Zakon o PDV-u
  • 30.10.2014. 15:45

PDV po naplaćenoj fakturi od 1. siječnja!

Vlada Republike Hrvatske danas je usvojila izmjene i dopune Zakona o PDV-u. Od 1. siječnja svi s prihodima ispod 3 milijuna kuna, PDV će plaćati po naplaćenoj fakturi

Foto: banka.hr
  • 1.301
  • 148
  • 0

Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala izmjene zakona o porezu na dohodak, poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit koje su povezane s rebalansom proračuna za 2014. godinu. U Vladi smatraju da će te izmjene potaknuti osobnu potrošnju i osigurati povoljnije uvjete poslovanja za poduzetnike.

Svi s prihodima ispod 3 milijuna kuna plaćat će PDV po naplaćenoj fakturi

Donesena je odluka da mali i srednji poduzetnici od 1. siječnja PDV plaćaju po naplaćenoj fakturi. Novost je i da se diže i visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati s dva na tri milijuna kuna. Dakle, svi koji imaju prihod manji od 3 milijuna od 1. siječnja moći će plaćati PDV po naplaćenoj, a ne ispostavljenoj fakturi.

Mali poduzetnici više neće morati plaćati PDV po ispostavljenoj, već naplaćenoj fakturi, a diže se i visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati s dva na tri milijuna kuna.

Trenutno su u sustavu koji se vodi prema naplaćenoj realizaciji samo obrtnici, njih 50 tisuća, a s novim izmjenama u sustav bi ušli i mali poduzetnici, njih oko 70 tisuća, te bi prema naplaćenoj realizaciji za obračun PDV-a u tom sustavu bilo 120 tisuća poreznih obveznika.

Oni će, prema Vladinu prijedlogu, moći birati hoće li plaćati PDV po naplaćenoj realizaciji ili ispostavljenoj fakturi.

Potiče se malo i srednje poduzetništvo

Iako se radi o velikom broju poreznih obveznika, to su isključivo mali i srednji poduzetnici koji ostvaruju svega 8% od ukupne vrijednosti obavljenih isporuka na razini Republike Hrvatske. Na njih se odnosi 8% ukupno obračunanog PDV-a na razini Republike Hrvatske. Porezni obveznici koji će od 1. siječnja 2015. godine PDV obračunavati prema naplaćenim naknadama pravo na odbitak PDV-a ostvarivat će tek kada svojim dobavljačima plate račune za isporuke koje su primili.

"Tako će se dodatno potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, što će utjecati i na razvoj gospodarstva i bolje investicijske klime obzirom da će navedeni porezni obveznici za obavljene isporuke PDV morati obračunavati tek kada ih naplate", smatraju u Vladi.

Na navedeni način utjecat će se i na bolju likvidnost malih i srednjih poduzetnika obzirom da neće morati angažirati dodatna financijska sredstva kako bi podmirili obvezu PDV-a za isporuke koje nisu naplatili.

Foto: banka.hr


Tagovi

Zakon o PDV-u PDV Rebalans Obrtnici Porezni obveznik Likvidnost Financije Malo poduzetništvo Srednje poduzetništvo Obrtnici


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mali rezime 1. tjedna kod mene! Kako su vremenske prilike vani nepovoljne, a u očekivanju smo još padalina, sjeme salate i kupusa ipak sam odlučila zasijati unutra na toplom i osigurati dobar start biljčicama. I evo, već nakon nekoliko dana... Više [+]