Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o PDV-u
  • 30.10.2014. 15:45

PDV po naplaćenoj fakturi od 1. siječnja!

Vlada Republike Hrvatske danas je usvojila izmjene i dopune Zakona o PDV-u. Od 1. siječnja svi s prihodima ispod 3 milijuna kuna, PDV će plaćati po naplaćenoj fakturi

Foto: banka.hr
  • 1.314
  • 148
  • 0

Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala izmjene zakona o porezu na dohodak, poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit koje su povezane s rebalansom proračuna za 2014. godinu. U Vladi smatraju da će te izmjene potaknuti osobnu potrošnju i osigurati povoljnije uvjete poslovanja za poduzetnike.

Svi s prihodima ispod 3 milijuna kuna plaćat će PDV po naplaćenoj fakturi

Donesena je odluka da mali i srednji poduzetnici od 1. siječnja PDV plaćaju po naplaćenoj fakturi. Novost je i da se diže i visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati s dva na tri milijuna kuna. Dakle, svi koji imaju prihod manji od 3 milijuna od 1. siječnja moći će plaćati PDV po naplaćenoj, a ne ispostavljenoj fakturi.

Mali poduzetnici više neće morati plaćati PDV po ispostavljenoj, već naplaćenoj fakturi, a diže se i visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati s dva na tri milijuna kuna.

Trenutno su u sustavu koji se vodi prema naplaćenoj realizaciji samo obrtnici, njih 50 tisuća, a s novim izmjenama u sustav bi ušli i mali poduzetnici, njih oko 70 tisuća, te bi prema naplaćenoj realizaciji za obračun PDV-a u tom sustavu bilo 120 tisuća poreznih obveznika.

Oni će, prema Vladinu prijedlogu, moći birati hoće li plaćati PDV po naplaćenoj realizaciji ili ispostavljenoj fakturi.

Potiče se malo i srednje poduzetništvo

Iako se radi o velikom broju poreznih obveznika, to su isključivo mali i srednji poduzetnici koji ostvaruju svega 8% od ukupne vrijednosti obavljenih isporuka na razini Republike Hrvatske. Na njih se odnosi 8% ukupno obračunanog PDV-a na razini Republike Hrvatske. Porezni obveznici koji će od 1. siječnja 2015. godine PDV obračunavati prema naplaćenim naknadama pravo na odbitak PDV-a ostvarivat će tek kada svojim dobavljačima plate račune za isporuke koje su primili.

"Tako će se dodatno potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, što će utjecati i na razvoj gospodarstva i bolje investicijske klime obzirom da će navedeni porezni obveznici za obavljene isporuke PDV morati obračunavati tek kada ih naplate", smatraju u Vladi.

Na navedeni način utjecat će se i na bolju likvidnost malih i srednjih poduzetnika obzirom da neće morati angažirati dodatna financijska sredstva kako bi podmirili obvezu PDV-a za isporuke koje nisu naplatili.

Foto: banka.hr


Tagovi

Zakon o PDV-u PDV Rebalans Obrtnici Porezni obveznik Likvidnost Financije Malo poduzetništvo Srednje poduzetništvo Obrtnici


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]