Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pariški sporazum
  • 16.11.2016. 12:00

Pariški sporazum donijet će val investicija?

Sporazum iz Pariza nudi velike šanse, jer obnovljive energije pokreću nacionalni i globalni investicijski val te bi u Hrvatskoj moglo otvoriti 20.000 novih radnih mjesta.

Foto: pixabay, didgeman
  • 1.045
  • 111
  • 0

Globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena dogovoren prošle godine u Parizu, službeno je stupio na snagu početkom studenog 2016. Prema tekstu Sporazuma gotovo 200 zemalja potpisnica će morati početi realizaciju planova.

Hrvatska u potpunosti podržava Pariški sporazum koji kao globalni dogovor o klimatskim promjenama predstavlja prekretnicu u provedbi zajedničkih mjera smanjenja emisije stakleničkih plinova na svjetskoj razini i počela je s pripremom postupka ratifikacije još u rujnu.

Sporazum ima dugoročni cilj u pogledu stakleničkih plinova, u skladu s nastojanjima ograničenja rasta globalne temperature na znatno manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu, povećanje sposobnosti prilagodbe na štetne utjecaje klimatskih promjena te osiguranje pritoka financijskih sredstava ka niskim emisijama stakleničkih plinova i razvoja koji ne utječe na klimatske promjene, ističu iz Ministarstva.

Predstavnici iz gotovo 200 zemalja svijeta se u ponedjeljak, 7. studenog, još jednom sastalo u marokanskom gradu Marakeshu, gdje će se čak dva tjedna razgovarati o ključnim točkama Pariškog sporazuma, ali i o politikama, tehnologiji i financijama potrebnim za ostvarivanje ciljeva dogovorenih u Parizu.

Čeka nas investicijski val?

"Sporazum iz Pariza nudi velike šanse, jer obnovljive energije pokreću nacionalni i globalni investicijski val te bi u Hrvatskoj moglo otvoriti 20.000 novih radnih mjesta. Istovremeno, drastično se reducira ovisnost o uvozu energije iz kriznih područja", napomenuo je predsjednik udruge za biomasu, mr. sc. Josip Dundović za Časopis Hrvatske šume.

Energetska i klimatska strategija

Lokalne i županijske vlasti trebale bi inicirati poticanje uporabe obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost te dodatno motivirati stanovništvo za energetsku uporabu obnovljivih izvora.

Načelnica Sektora za drvnu industriju Ministarstva poljoprivrede Renata Ojurović jednom je prilikom naglasila kako ministarstvo posebnu pozornost posvećuje ekološkoj i okolišnoj komponenti u razvoju prednosti konkurentnosti područja poljoprivrede i šumarstva.

Prema Bloombergu, koncentracija CO2 je u posljednjih 25 godina narasla do alarmantnih razmjera. Kako bi se to promijenilo moralo bi se drastično promijeniti pogled prema sustavima pridobivanja energije. Ranije su se zemljama nametale kvote smanjenja CO2 u atmosferu, dok je u Parizu korištena obrnuta strategija tj. zemlje su same predlagale koliko mogu smanjiti emisiju CO2 što je rezultiralo većom odgovornošću i učinkovitošću. Također, bez dodatnog oporezivanja fosilnih goriva, Pariški sporazum neće moći biti proveden, prema mišljenju mnogih.

Foto: pixabay, didgeman


Tagovi

Pariški sporazum Obnovljivi izvori energije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)