Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pariški sporazum
  • 16.11.2016. 12:00

Pariški sporazum donijet će val investicija?

Sporazum iz Pariza nudi velike šanse, jer obnovljive energije pokreću nacionalni i globalni investicijski val te bi u Hrvatskoj moglo otvoriti 20.000 novih radnih mjesta.

Foto: pixabay, didgeman
  • 1.051
  • 111
  • 0

Globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena dogovoren prošle godine u Parizu, službeno je stupio na snagu početkom studenog 2016. Prema tekstu Sporazuma gotovo 200 zemalja potpisnica će morati početi realizaciju planova.

Hrvatska u potpunosti podržava Pariški sporazum koji kao globalni dogovor o klimatskim promjenama predstavlja prekretnicu u provedbi zajedničkih mjera smanjenja emisije stakleničkih plinova na svjetskoj razini i počela je s pripremom postupka ratifikacije još u rujnu.

Sporazum ima dugoročni cilj u pogledu stakleničkih plinova, u skladu s nastojanjima ograničenja rasta globalne temperature na znatno manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu, povećanje sposobnosti prilagodbe na štetne utjecaje klimatskih promjena te osiguranje pritoka financijskih sredstava ka niskim emisijama stakleničkih plinova i razvoja koji ne utječe na klimatske promjene, ističu iz Ministarstva.

Predstavnici iz gotovo 200 zemalja svijeta se u ponedjeljak, 7. studenog, još jednom sastalo u marokanskom gradu Marakeshu, gdje će se čak dva tjedna razgovarati o ključnim točkama Pariškog sporazuma, ali i o politikama, tehnologiji i financijama potrebnim za ostvarivanje ciljeva dogovorenih u Parizu.

Čeka nas investicijski val?

"Sporazum iz Pariza nudi velike šanse, jer obnovljive energije pokreću nacionalni i globalni investicijski val te bi u Hrvatskoj moglo otvoriti 20.000 novih radnih mjesta. Istovremeno, drastično se reducira ovisnost o uvozu energije iz kriznih područja", napomenuo je predsjednik udruge za biomasu, mr. sc. Josip Dundović za Časopis Hrvatske šume.

Energetska i klimatska strategija

Lokalne i županijske vlasti trebale bi inicirati poticanje uporabe obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost te dodatno motivirati stanovništvo za energetsku uporabu obnovljivih izvora.

Načelnica Sektora za drvnu industriju Ministarstva poljoprivrede Renata Ojurović jednom je prilikom naglasila kako ministarstvo posebnu pozornost posvećuje ekološkoj i okolišnoj komponenti u razvoju prednosti konkurentnosti područja poljoprivrede i šumarstva.

Prema Bloombergu, koncentracija CO2 je u posljednjih 25 godina narasla do alarmantnih razmjera. Kako bi se to promijenilo moralo bi se drastično promijeniti pogled prema sustavima pridobivanja energije. Ranije su se zemljama nametale kvote smanjenja CO2 u atmosferu, dok je u Parizu korištena obrnuta strategija tj. zemlje su same predlagale koliko mogu smanjiti emisiju CO2 što je rezultiralo većom odgovornošću i učinkovitošću. Također, bez dodatnog oporezivanja fosilnih goriva, Pariški sporazum neće moći biti proveden, prema mišljenju mnogih.

Foto: pixabay, didgeman


Tagovi

Pariški sporazum Obnovljivi izvori energije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]