Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 02.02.2009.

Parcele se moraju povećati za najmanje 10 hektara

Obiteljska poljoprivredna gospodarstava u Hrvatskoj imaju prosječno 5,5 hektara, dok je prosjek u Njemačkoj 43,7, a u Austriji 19,1 hektar

  • 407
  • 19
  • 0

Programom okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u razdoblju od 2009. do 2021. godine želi se povećati prosječni poljoprivredni posjed u Hrvatskoj za prosječnih pet hektara i smanjiti broj proizvodnih parcela za oko 50 posto.

Nacrt programa okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta usvojila je Vlada na svojoj sjednici prošli tjedan.

»Cilj je površinu poljoprivrednog zemljišta obiteljskih gospodarstava povećati na najmanje 10 hektara, a broj parcela sa sadašnjih prosječnih 17 smanjiti na osam ili devet«, rekao je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić.

Prema podacima iz Upisnika poljoprivrednih gospodarstava, u Hrvatskoj je registrirano 155.505 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji raspolažu s 888.216 hektara zemljišta ili 5,5 hektara u prosjeku po gospodarstvu. Uz njih, 3462 zadruge, tvrtke ili obrta obrađuju 259.319 hektara ili prosječno 74 hektara.

Usporedbe radi, prosječna površina obiteljskog poljoprivrednog posjeda u Njemačkoj je 43,7 hektara, u Austriji 19,1 hektar, u Sloveniji 6,3 hektara, a u Bugarskoj 5,1 hektar.
Pankretić je ocijenio kako je za ostvarenje ciljeva zemljišne politike, odnosno programa okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, potrebno ubrzati raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, pomoći vlasnicima u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i potaknuti kultiviranje poljoprivrednog zemljišta.

Potrebno je, također, onemogućiti »špekulacije« poljoprivrednim zemljištem i nekontroliranu prenamjenu vrijednog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

U Nacrtu programa planira se i donošenje zakona o komasaciji i osnivanje agencije za poljoprivredno zemljište. [Hina]

Kakve su šanse Agrarne stranke na političkoj sceni i parlamentarnim izborima?

581


Glasova: 206

Dobre su im šanse, hrvatski poljoprivrednici zaslužuju posebnu stranku. 35,5%

Glasova: 304

Šanse su im male. 52,3%

Glasova: 71

Ne zanima me, neću politiku u svoju butigu. 12,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️