• Isparavanje gnojnice
  • 15.06.2019. 18:00

Pao u nesvijest zbog gnojnice, zbog isparavanja uginuo i velik broj životinja

Hitna služba izašla je na teren nakon poziva da se jedna osoba onesvijestila zbog isparavanja gnojnice. To je tek jedan od četiri incidenta koji se dogodio na farmama diljem Sjeverne Irske u posljednja dva tjedna.

Foto: Depositphotos/alho007
  • 2.511
  • 199
  • 0

Poljoprivrednici su upozoreni da budu vrlo oprezni kada miješaju gnojnicu nakon četiri incidenta koji se dogodio na farmama diljem Sjeverne Irske u posljednja dva tjedna.

Hitna služba izašla je na teren nakon poziva da se jedna osoba onesvijestila zbog isparavanja gnojnice. Prošlog tjedna, farmer iz Fermanagha srušio se i izgubio svijest. Spasio ga je drugi radnik na farmi koji je vidio što se dogodilo. Vatrogasci su rekli da su muškarci u velikoj opasnosti, no srećom, sve se dobro završilo.

Visoke razine sumporovodika

"Dobili smo poziv da se čovjek srušio na mjestu događaja zbog isparavanja gnojnice. Odmah ćemo uzeti u obzir rizik i za druge ljude i za vatrogasce", rekao je zapovjednik vatrogasne skupine Fergal Leonard: "Ali obojica farmera su bila u ekstremnoj opasnosti jer se miješala gnojnica i ispuštala vrlo visoke razine sumporovodika. A te razine mogu uzrokovati smrt."

Pretpostavlja se i da je velik broj životinja uginuo upravo tog isparavanja.

U izvršnom odboru za zdravlje i sigurnost (HSENI) zabrinuti su zbog povećanja broja nedavnih incidenata kojima je uzrok bila upravo gnojnica, izvještava BBC.

"U svim tim slučajevima, na sreću, bio je prisutan netko drugi kako bi spasio osobe, poduzeo odgovarajuće korake i kontaktirao hitne službe", rekao je inspektor sigurnosti na farmi Malcolm Downey te dodao: "Da nije bilo tih ljudi, mogle su se dogoditi brojne tragedije".


Izvori

BBC


Tagovi

Gnojnica Isparavanje Sjeverna Irska Farma Stoka


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi