Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GoGreenOzonator
  • 24.03.2021. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pametno zeleno rješenje "trojca" s AFZ-a: Ozon kao insekticid u poljoprivredi

Kada bi s našim rješenjem zamijenili pola potrebnih tretmana insekticida, to bi bio jako veliki uspjeh, ali i velika ušteda za naše poljoprivrednike, ističe Darija Lemić iz nagrađenog GGO3 tima Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 451
  • 68
  • 0

Troje kolega i bliskih suradnika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu sa svojim inovativnim rješenjem suzbijanja insekata ozonom prošlog su mjeseca zasluženo proglašeni najboljim timom!

Naime, tim pod nazivom GGO3 je odnio glavnu nagradu u sklopu Green-Tech Hackathona u organizaciji British Embassy Zagreb i Algebra LAB. Tim čine mag. ing. agr. Helena Virić Gašparić (voditeljica tima), doc. dr. sc Darija Lemić i student MS studija fitomedicine Pave Ninčević. Ali ne bilo kakav student, otkrivaju nam njegove kolegice i mentorice. "Pave spada u 10 posto najboljih studenata na fakultetu!". Tu su dakako i brojni drugi stručnjaci i mentori u sklopu FER-ovog Startup inkubatora SPOCK, poput Agrivija (Matija Žulj) koje isto tako treba spomenuti.

Pametno rješenje velikog problema

Na pitanje zašto baš ozon odgovaraju kako njegovo korištenje nije nova stvar, jer se koristi u dezinfekciji prostora već dugo, stoga su ga odlučili primijeniti i u poljoprivredi.

Prvo istraživanje su proveli 2019. godine u primjeni protiv skladišnih štetnika s "iznenađujuće dobrim rezultatima" otkriva Darija. S obzirom i na tzv. zeleni plan EU sa svrhom smanjenja korištenja pesticida za 50 posto u sljedećih 10 godina, odlučuju se primijeniti ozon "koji još uvijek nije dovoljno razvikan u poljoprivredi".

Također, otkrivaju kako su i često na terenu s našim poljoprivrednicima slušali njihove probleme. Helena ističe kako svi imaju isti problem: "Svakim danom im je sve teže nabaviti sredstva za zaštitu bilja". Stoga su se odlučili na pametnije rješenje. "Nakon toga su se stvari samo zakotrljale", sa smiješkom govori.

Ozon otopljen u vodi nema negativnih posljedica na okoliš (Foto: GGO3 tim)

Na početku su odmah htjeli naglasiti kako dio ljudi pomisli da je ozon štetan. "On je u plinovitom stanju potencijalno štetan i djeluje oksidativno, odnosno razarajuće", započinje Pave. No, u ovom kontekstu bi se koristio otopljen u vodi prilikom čega nema čak ni radne karence, a nakon tretiranja potrebno je samo pola sata da se pretvori u kisik i postane bezopasan.

Nema negativnih posljedica na okoliš, nema karence (izuzev spomenutih pola sata), te čak djeluje i pozitivno na rast biljke i količine klorofila. Najbitnije ga je primijeniti u pravo vrijeme.

Ozonator jednostavniji od doziranja insekticida

Prototip uređaja stiže već kroz mjesec dana te kreću razna i detaljna ispitivanja.

"Kada bi s našim rješenjem zamijenili pola potrebnih tretmana, to bi bio jako veliki uspjeh, ali i velika ušteda za naše poljoprivrednike", ističe Darija.

Iako se zbog praktičnosti ispitivanja prvotno orijentiraju na staklenike, govore kako tu ne misle stati i već ove sezone započinje paralelno ispitivanje na vinovoj lozi.

Sam uređaj bi bio svojevrstan "3 u 1 proizvod", s obzirom na to da je za stvaranje ozona potrebna struja, cilj je generirati struju solarnim panelima koji bi bili u sklopu uređaja ili korištenjem biodizela. "Također, plan je koristiti vodu s gospodarstva, primjerice kišnicu, kako bi cijela priča bila zatvoreni zeleni krug", objašnjava Pave.

Pave Ninčević (Foto: GGO3)

Naposljetku, uređaj bi bio oplemenjen posebno dizajniranim softverom koji bi "učio" i nakon određenog vremena sam određivao tretmane.

Na pitanje koliko bi bio jednostavan za upotrebu, odgovara: "Jednostavnije nego 'potrefiti' pravilnu dozu i koncentraciju sredstva za zaštitu bilja".


Tagovi

Agronomski fakultet GoGreenOzonator Ozon Insekticidi Helena Virić Gašparić Darija Lemić Pave Ninčević Zeleno rješenje


Autor

Filip Pomper

Više [+]

Inženjer animalnih znanosti i student diplomskog studija genetike i oplemenjivanja životinja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Pčelar hobist.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🍅🍅🍅🍅
#kuhanjeparadajiza